Un tânăr a descoperit trei brățări dacice la rădăcina unui copac: „Mi-am dat seama cât de importante sunt, am simţit o emoţie puternică”

În Brașov, un tânăr pasionat de istorie a descoperit trei brățări dacice de argint perfect conservate. Podoabele au fost predate Direcției Județene pentru Cultură și, după ce vor fi evaluate și restaurate, vor fi expuse la Muzeul de Istorie. Conform legii, cel care găsește un obiect de tezaur primește aproape jumătate din valoarea lui.

07 Decembrie 2021, 17:50 (actualizat 07 Decembrie 2021, 21:01) |

Superbele podoabe, cu o vechime estimată la 2000 de ani, au fost descoperite la rădăcina unui copac, în județul Brașov.

De la prima vedere, detectoristul amator a știut că are în față piese valoroase din punct de vedere arheologic.

Mi-am dat seama cât de importante sunt, pentru că mai văzusem modelul acela la brăţările de aur care s-au descoperit la Sarmizegetusa şi mi-am dat seama că s-ar putea să fie dacice şi, normal, am simţit o emoţie puternică, a povestit tânărul.

Raluca Postolea, consilier, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov: Este vorba despre trei brățări de argint. Două brățări simple, cu capete răsucite, și o brățară în torsadă cu capete cu motive antropomorfe și cu motive vegetale.

Bărbatul care a găsit comoara dacică e pasionat de istorie și, de 3 ani, de când are autorizație pentru a folosi detectorul de metale, a mai adus piese de valoare la Direcția Județeane pentru Cultură.

Tot în Brașov, un arheolog a descoperit recent, prin aceeași metodă, un set de unelte agricole străvechi. Însă tezaurul dacic găsit acum le dă speranțe și mai mari căutătorilor de comori.

Dan Bădițoiu, detectorist amator: Toată lumea este foarte bucuroasă că a fost descoperit așa ceva atât de important în zona Brașovului. De fiecare dată când ieși cu detectorul în pădure, pe câmp, nu știi niciodată ce găsești.

Brățările dacice sunt în stare perfectă de conservare și vor fi predate Muzeului Județean de Istorie pentru a fi cercetate de experți.

Cel care le-a descoperit ar putea primi până la 45 la sută din valoarea obiectelor de tezaur.

Source

Distribuie știrea