Unele laboratoare nu fac investigații gratuite în lipsa plafonului și mulți pacienți ajung să plătească analizele. Președintele CNAS spune că lucurile se vor schimba

Românii vor putea găsi online locurile unde se pot face gratuit analize și investigații. Până acum, pacienţii renunţau să stea ore întregi la telefon în căutarea unui laborator disponibil.

25 Octombrie 2023, 17:32 (actualizat 25 Octombrie 2023, 19:15) Știrile TVR |

Platformă pentru serviciile decontate de CNAS. Pacienții cu boli grave vor putea face analizele decontate oricând, la orice laborator

La Casa Națională de Asigurări de Sănătate se pregătește un sistem prin care să putem găsi online locurile unde se pot face gratuit analize și investigații. Președintele CNAS recunoaște că nu este normal ca un pacient să aștepte chiar și o lună pentru o programare la analize, dar spune că de multe ori bani sunt, doar că pacienții nu știu ce laboratoare au fonduri disponibile.

Să-ți faci analize sau alte investigații gratuite ține de multe ori de noroc. Chiar dacă în România există programe pentru boli cronice care le asigura în mod normal pacienților investigațiile gratuite, regula funcționează deseori doar în teorie. Așa că cei care pot, prefera să plătească analizele.

Eu stau o lună de zile să-mi fac analize? Poate mă simt rău. Nu îmi fac analize de drag că vreau să fac analize, spune revoltată o femeie.

Plătim asigurări de sănătate. Unii plătim chiar de două-trei ori pentru că poate avem și societate, și ca salariat. E destul de neplăcut ca atunci când ai nevoie o dată în ani sau când te îmbolnăvești să ți se spună că nu au fonduri, spune altă femeie.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate recunoaște că unele laboratoare nu fac investigații gratuite în lipsa plafonului, chiar dacă reglementările le obligă la acest lucru.

Andrei Baciu a declarat la Tema Zilei că se lucrează la un sistem prin care oricine să afle online unde poate face o investigație și chiar ce laborator are fonduri disponibile.

Andrei Baciu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate: Spre exemplu, ca pacient vreau să fac o mamografie, pentru că sunt în acest demers de investigare,  atunci eu o să pot să mă uit pe un site și să văd acolo, în București, astea sunt clinicile, astea sunt unitățile medicale care sunt în relație cu Casa, să am o dată de contact și să pot să mă programez. Chiar dacă în teorie și în realitate există sumele disponibile, acestea, de cele mai multe ori, nu sunt cunoscute, nu sunt accesibile cuiva care nu este familiarizat cu  sistemul de sănătate.

În prezent, există mai multe programe de prevenție prin care anumite categorii de cetățeni pot beneficia de analize gratuite. De exemplu, în cadrul acestor programe, medicii de familie le pot recomandă celor care au peste 40 de ani și care prezintă anumite riscuri analize de markeri tumorali sau mamografii.

Source

Distribuie știrea