Unirea nu s-a făcut încă și prin autostrăzi. Călătoria cu trenul de la București la Iași e la fel de lunga ca acum 30 de ani

Au trecut 163 de ani de la „Mica Unire”, dar Muntenia și Moldova încă nu sunt unite și prin infrastructura modernă de transport. Călătoria cu trenul de la București la Iași e la fel de lunga ca acum trei decenii. Iar cel mai important drum de legătură, E 85, e o șosea foarte periculoasă.

24 Ianuarie 2022, 19:14 |

Primele lucrări pentru construcția autostrăzii A7 Ploieşti-Paşcani ar urma să înceapă, anul acesta, pe două tronsoane. În total, aproape 150 de km: Ploiești – Buzău și Buzău -Focșani. Compania de Drumuri trebuie să termine toată autostrada cel târziu până la sfârșitul lui 2026, ca să nu piardă banii din Planul Național de Rederesare și Reziliență.

Reprezentații asociațiilor care militează pentru dezvoltarea infrastructurii nu sunt prea optimiști.

Între timp, compania de drumuri vrea să reconfigureze DN 2, care leagă Muntenia de Moldova, astfel încât între București și Bacău să se circule în sistem alternativ 2+1. Proiectul pilot început pe 10 km între Sineşti şi Moviliţa a dus la scăderea numărului de accidente grave. Lucrările ar urma să înceapă anul acesta și să fie gata până în 2026.

Și pe calea ferată, CFR vrea să modernizeze linia care leagă Muntenia de Moldova. O călătorie de la București la Iași e la fel de lunga ca în 1990.

Călătoria cu trenul de la București la Iași durează, în prezent, aproximativ 6 ore, dacă nu apar probleme. Va dura mai puțin după ce trenurile vor putea circula cu viteze mai mari de până la 160 de kilometri la oră. CFR Infrastructură vrea să modernizeze linia de cale ferată. Anul acesta ar urma să fie gata doar studiile de fezabilitate.

Potrivit CFR, pe magistrala care leagă Capitala de Moldova mai sunt doar 12 restricții de viteză, mai puține decât în anii trecuți.

Source

Distribuie știrea