Uniunea Europeană a emis prima solicitare comună de încetare a focului în Fâşia Gaza

Liderii Uniunii Europene au emis prima cerere comună pentru o încetare a focului umanitară şi eliberarea tuturor ostaticilor din Gaza în declaraţia summit-ului comun de joi, informează dpa.

„Consiliul European solicită o pauză umanitară imediată, care să conducă la o încetare durabilă a focului, eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor şi furnizarea de ajutor umanitar”, conform acestui text care, de asemenea, solicită Israelului „să nu realizeze o operaţiune terestră în Rafah”, în sudul Fâşiei Gaza, unde sunt refugiaţi sute de mii de locuitori, conform AFP si Agerpres.

Declaraţia conţine, de asemenea, condamnări repetate ale atacurilor Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului.

În luna octombrie, liderii UE au reuşit doar să ceară „coridoare şi pauze umanitare” în Fâşia Gaza care să permită ajutoarelor să ajungă la civilii palestinieni.

Irlanda, Spania şi Belgia sunt ţările membre care au făcut eforturi pentru încetarea focului la summitul de la Bruxelles.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost de acord cu apelurile, după ce s-a opus anterior încetării focului în luna octombrie, invocând dreptul Israelului de apărare împotriva atacurilor Hamas.

Distribuie știrea