Uniunea Europeană a impus sancţiuni împotriva unor societăţi şi persoane acuzate de finanţarea Hamas

Uniunea Europeană a anunţat, vineri, că a adoptat sancţiuni împotriva a şase persoane şi trei societăţi acuzate de finanţarea mişcării islamiste palestiniene Hamas şi a Jihadului Islamic sau de „facilitarea acţiunilor lor violente”, informează AFP.

Aceste sancţiuni vizează trei firme calificate drept „societăţi-paravan menite să faciliteze fluxurile financiare” şi plasamentele Hamas, controlate de un om de afaceri cu sediul în Sudan deja sancţionat de UE, precizează Consiliul European într-un comunicat.

De asemenea, au fost adoptate sancţiuni împotriva lui Ahmed Sharif Abdallah Odeh, acuzat de conducerea activităţilor de investiţii în străinătate ale Hamas.

În total, 12 persoane şi trei organizaţii sunt vizate de sancţiuni din partea UE după atacul lansat pe 7 octombrie de către mişcarea islamistă palestiniană Hamas împotriva Israelului. Aceste sancţiuni prevăd îngheţarea activelor şi o interdicţie de intrare în UE pentru persoanele vizate.

UE anunţase deja în ianuarie sancţiuni împotriva Hamas şi Jihadului Islamic, vizându-l în special pe Yahya Sinouar, şeful mişcării islamiste palestiniene din Gaza, considerat arhitectul atacului din 7 octombrie.

Acest atac al mişcării islamiste împotriva Israelului a dus la moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Israelul a replicat cu o ofensivă de anvergură în Gaza. Războiul a provocat o catastrofă umanitară în micul teritoriul palestinian cu 2,4 milioane de locuitori, asediat din 9 octombrie de Israel.

În aproape nouă luni de război, cel puţin 37.765 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Fâşia Gaza, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului local condus de Hamas. Preluare Agerpres

Distribuie știrea