Uniunea Europeană denunță “violarea iresponsabilă” a securității nucleare de către Moscova

Uniunea Europeană condamnă “violarea iresponsabilă” a regulilor de securitate nucleară de către Rusia cu activităţi militare desfăşurate în jurul centralei ucrainene de la Zaporojie, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de France Presse.

06 August 2022, 16:06 (actualizat 06 August 2022, 16:19) Știrile TVR |

Hartă Ucraina: Donbas, Zaporojie, Herson / FOTO: Shutterstock

“UE condamnă activităţile militare ale Rusiei în jurul centralei nucleare Zaporojie. Aceasta este o violare gravă şi iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară şi un nou exemplu de nerespectare de către Rusia a normelor internaţionale”, a acuzat el într-un mesaj transmis pe contul său de Twitter.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri armata rusă că a lovit “de două ori centrala nucleară de la Zaporojie” (sud), deşi Moscova controlează acest teritoriu de la începutul invaziei.

“Orice bombardare a acestui sit este o crimă neruşinată, un act de teroare. Rusia trebuie să poarte responsabilitatea chiar a faptului că creează o ameninţare pentru o centrală nucleară”, a spus el.

O linie de înaltă tensiune a fost avariată în acest atac, declanşând oprirea unuia dintre reactoarele centralei.

Când centrala a fost cucerită în martie, militarii ruşi au deschis focul asupra unor clădiri ale obiectivului, apărând riscul producerii unui accident nuclear major.

Autorităţile ucrainene au acuzat vineri forţele ruse că au efectuat 3 lovituri în apropierea unui reactor al centralei de la Zaporojie, deşi Moscova controlează acest teritoriu de la începutul invaziei.

Armata rusă susţine că în spatele atacurilor se află forţele ucrainene, care ar fi provocat un incendiu ce a fost stins.

Pe 21 iulie, Rusia a acuzat forţele ucrainene că au lovit cu o dronă zona centralei nucleare, cea mai mare din Europa.

Kievul asigură de asemenea că Moscova stochează arme grele şi muniţie pe teritoriul centralei ocupate din martie de forţele ruse, aminteşte AFP, preluată de Agerpres.

Source

Leave a Comment