Unu din trei spitale din Capitală ar fi grav avariat în cazul unui cutremur major. Centrul de transfuzie sanguină funcţionează într-o clădire ridicată înainte de Al II-lea Război Mondial
În cazul unui cutremur major, instituţii-cheie pentru salvarea vieţilor ar fi în pericol. În Bucureşti, zona cea mai expusă, o treime din spitale ar fi grav avariate, iar 12 clădiri chiar s-ar putea prăbuşi. O arată un raport al Curţii de Conturi. Şi cel mai mare centru de transfuzie sanguină ar fi în pericol. Clădirea deja are fisuri serioase. Şi nu avem o bancă naţională de sânge.
Centrul de transfuzie sanguină din capitală, cel mai mare din România, funcţionează într-o clădire ridicată înainte de cel de-Al II-lea Război Mondial, care niciodată nu a fost consolidată. Fisurile din ziduri, vizibile de mulţi ani, s-au extins îngrijorător.
Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București: “Ar fi dramatic dacă ar fi un cutremur mare în Bucureşti fiindcă nu suntem siguri nici noi pe clădirea aceasta”.
În imobilul şubred deja sunt cele mai importante capacităţi de testare şi procesare a sângelui donat, pe lângă specialişti.
Încă de acum 7 ani, oficialii vorbeau de un centru nou. În 2017, primarul general de atunci, Gabriela Firea, anunţa că municipalitatea va dona ministerului Sănătăţii un teren de 2.000 de metri pătraţi, în curtea spitalului Filantropia. A durat câțiva ani până s-a aprobat transferul prin hotârâre de guvern.
„Intenţionăm printr-un proiect european să finanţăm construirea unui centru nou. Sper ca de anul viitor poate începem”, spune Doina Goșa.
Noua clădire în care ar trebui să mute specialiștii și echipamentele de aici ar urma să fie construită la doi pași, unde se vede acea structură abandonată. Experții au estimat că ar fi nevoie de 6 milioane de euro pentru ridicarea unui centru de transfuzii la standarde europene. Au trimis însă evaluarea la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene înainte să explodeze toate prețurile.
Conducerea centrului aşteaptă acum finanţare pentru a evalua structura clădirii în ruină.
“Noi evaluăm structurile tuturor instituţiilor subordonate Ministerului Sănătăţii. Evaluarea nu ţine loc de construcţie nouă. Ne deschide totuşi şi o posibilitate de finanţare în viitorul nu foarte îndepărtat. Înafară de fondurile din PNRR, o serie întreagă de instituţii medicale vor fi finanţate, reabilitate din fonduri de la Banca Europeană de Investiţii”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila.
Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, de anul trecut, numai în Capitală, 20 de spitale prezintă risc seismic. Adică un spital din trei ar fi grav afectat de un seism puternic. La un cutremur similar celui din anul 1977, 12 clădiri care ţin de 6 spitale sau institute sunt în pericol iminent de prăbuşire.
Medicii de la Institutul Fundeni şi Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu, spitale de top ale ţării, au avertizat de ani întregi că şi ei, şi pacienţii, sunt în pericol la un seism serios.
Dr. Ovidiu Chioncel, șef secție Cardiologie 1 USTACC, Institutul C.C. Iliescu București: “Suntem o echipă aici, una dintre cele mai performante. Poate vom fi istorie şi veţi scrie despre noi că am fost acolo”.
Institutul C.C. Iliescu a obţinut aproape 790 de milioane de lei prin PNRR pentru o clădire nouă. Ar trebui să o finalizeze până la jumătatea lui 2026.