UPDATE | Armata României a activat punctele militare de comandă. Ședință CSAT convocată de Iohannis la ora 11.00

Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în contextul în care Rusia a atacat Ucraina, joi dimineață. În acelaşi timp, Armata României a activat punctele militare de comandă.

24 Februarie 2022, 09:29 (actualizat 24 Februarie 2022, 09:34) |

Ședință CSAT / FOTO: presidency.ro

ACTUALIZARE: Ministerul Apărării informează joi dimineaţa că, având în vedere situaţia de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea.

“Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a luat toate măsurile necesare de reacţie, atât cele care revin în mod direct instituţiei, precum şi cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului naţional de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituţională, elaborate din timp”, se precizează într-un comunicat.

___________________________________________________________________

Conform Administrației Prezidențiale, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării are loc de la ora 11:00, la Palatul Cotroceni.

“Pe ordinea de zi a ședinței este inclusă tematica privind implicațiile asupra securității euroatlantice în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a precizat Cotroceniul.

La finalul ședinței CSAT, Klaus Iohannis va susține o declarație de presă.

Preşedintele Klaus Iohannis condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

“Federația Rusă a dovedit încă o dată că nu este interesată de oferta de dialog constructiv și responsabil avansată de comunitatea europeană și euroatlantică, ci a urmărit constant și intenționat confruntarea și impunerea prin forță a pretențiilor sale, subsumate logicii desuete a așa-ziselor sfere de influență. (…) România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional”, a arătat preşedintele în această dimineaţă.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat joi în zori o operaţiune militară în Ucraina, pentru a-i „apăra pe separatiștii” din estul țării. Au fost raportate explozii în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroportul din Kiev.

​Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a fost întâmpinată cu o puternică reacție a comunității internaționale.

Source