Ursula von der Leyen salută „progresele” făcute în discuțiile cu Ungaria privind embargoul rusesc asupra petrolului

10 Mai 2022, 08:04 (actualizat 10 Mai 2022, 08:22) Știrile TVR |

Ursula von der Leyen și Viktor Orban / FOTO: Zoltan Kovacs/Twitter

Ungaria, țară fără ieșire la mare, se bazează pe petrolul rusesc dintr-o singură conductă, iar Orban a avertizat că nu poate aproba cel de-al șaselea pachet de sancțiuni UE propus de Comisia Europeană împotriva Moscovei.

„Discuția din această seară cu premierul Viktor Orban a fost utilă pentru a clarifica problemele legate de sancțiuni și securitatea energetică”, a scris von der Leyen pe Twitter.

Cei doi lideri au discutat problema în cadrul unei întâlniri la Budapesta.

„Am făcut progrese, dar sunt necesare eforturi suplimentare”, a spus oficialul european, adăugând că va organiza o videoconferință „cu actori regionali pentru a consolida cooperarea regională în domeniul infrastructurii petroliere”.

La rândul său, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a afirmat că cele două părți „au făcut progrese”, dar că au încă multe de discutat.

„Nu se poate ca poporul maghiar să plătească costurile acestui război”, a spus el într-un videoclip postat pe Facebook, potrivit Reuters.

Înainte de aceste discuții, purtătorul de cuvânt internațional al lui Orban, Zoltan Kovacs, citându-l pe Szijjarto, a comparat pachetul de sancțiuni cu o „bombă atomică” pentru economia Ungariei.

„Ungaria nu va vota pentru inițiativa Comisiei UE privind sancțiunile împotriva Rusiei, deoarece reprezintă o problemă pentru Ungaria și nu conține o propunere de soluție”, a scris el pe Twitter, adăugând: „Propunerea este ca o bombă atomică pentru economia Ungariei și ar distruge aprovizionarea noastră stabilă cu energie”.

Diplomații europeni de la Bruxelles sunt blocați în negocieri privind următoarea serie de sancțiuni împotriva Rusiei, notează The Guardian.

Proiectul a fost elaborat de experți din comisia lui von der Leyen, executivul UE, dar mai multe state membre au rezerve – mai ales Ungaria.

Pachetul presupune ca  majoritatea statelor membre UE să oprească importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului.

Discuțiile tehnice continuă, iar negociatorii insistă că în spatele necesității unor sancțiuni mai dure există un sprijin unit al UE, dar Ungaria și vecinii săi au nevoie de sprijin pentru a asigura surse alternative de combustibil.

Source

Distribuie știrea