USR-PLUS a blocat bugetul Capitalei. Nicuşor Dan: Sunt uluit! Toate discuţiile care trebuiau să aibă loc pe buget au avut loc

28 Aprilie 2021, 11:24 (actualizat 28 Aprilie 2021, 20:31) |

Trei ore de dezbateri aprinse pe tema banilor Capitalei s-au încheiat cu 17 voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi 14 abţineri.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, s-a declarat, miercuri, „uluit” de solicitările USR-PLUS cu privire la buget, afirmând că subiectul a fost discutat cu grupurile de consilieri generali şi „toate discuţiile care trebuiau să aibă loc pe buget au avut loc”. Consilierii generali USR-PLUS din CGMB i-au solicitat primarului Capitalei, Nicuşor Dan, să retragă proiectul bugetului Bucureştiului pe 2021.

„Vă spun sincer, sunt uluit, adică noi am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate, grupurile de consilieri din majoritate au discutat între ele pe această propunere de buget încă de acum şase săptămâni şi acum venim şi spunem că e un alt buget. Realmente nu se poate aşa ceva”, a spus edilul la şedinţa CGMB.

El s-a arătat deschis în continuare la discuţii pe tema bugetului şi a subliniat necesitatea ca bugetul să fie adoptat cât mai repede.

„În opina mea, toate discuţiile care trebuiau să aibă loc pe buget au avut loc şi (…) au fost extrem de civilizate şi de constructive, s-au adus îmbunătăţiri. Spre exemplu, suplimentarea banilor pentru diverse investiţii, cum e Prelungirea Ghencea. Dacă se mai doreşte să discutăm despre buget, putem să discutăm, dar haideţi să ne grăbim să dăm bucureştenilor bugetul pe care îl aşteaptă ca să putem să începem investiţiile pe care le aşteaptă”, a arătat Nicuşor Dan.

Două ore mai târziu, Nicuşor Dan a scris pe pagina sa de Facebook că aşteaptă de la USR-PLUS o variantă de buget care să respecte obiectivele de investiţii discutate şi care să nu arunce Primăria Capitalei în incapacitate de plată.

Consilierii generali USR-PLUS din CGMB i-au solicitat primarului Capitalei, Nicuşor Dan, să retragă proiectul bugetului Bucureştiului pe 2021.

„Vrem să ne aşezăm la masă să discutăm şi să venim în faţa bucureştenilor cu un buget realist, bazat pe venituri reale. Nu putem aproba ceva ce nu a fost discutat. E ca şi cum Parlamentul ar fi în situaţia de a aproba bugetul Guvernului fără să ştie pe ce se bazează. (…) Cerem primarului să retragă proiectul. USR PLUS va vota bugetul doar după ce vor fi îndeplinite aceste standarde. (…) Imediat ce bugetul va fi aşezat pe nişte fundamente reale şi legale, grupul de consilieri USR PLUS din Consiliul General îl va vota. Trebuie să ne întoarcem la masa discuţiilor în cel mai scurt timp posibil”, a declarat, marţi seară, viceprimarul Capitalei Horia Tomescu.

Pe de altă parte, Partidul Naţional Liberal susţine propunerea de buget iniţiată de primarul general, Nicuşor Dan, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Diana Mardarovici, consilier PNL în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, purtător de cuvânt al consilierilor liberali.

Și la Iaşi, bugetul pe acest an a fost respins, după ce USR-PLUS s-a abținut de la vot.

Specialiştii spun că respingerea bugetului are consecinţe serioase şi că actualul proiect de buget se bazează pe incertitudine economică.

Așa cum arată acum, bugetul estimat la Capitalei este de 6,9 miliarde lei. Ajunge la 9 și jumătate cu instituțiile subordonate, credite și fonduri europene.

Trei mari proiecte așteaptă bani să poată fi terminate – 50 de milioane la parcarea din Pantelimon, aproape 40 la pasajul Doamna Ghica şi 47 la Prelungirea Ghencea-Domnești.

Source

Distribuie știrea