Usturoiul românesc câștigă teren și le aduce bani fermierilor. Producție triplă în ultimii ani

Cu ajutorul subvențiilor de 3 mii de euro la hectar, producția de usturoi, care era pe cale de dispariție, s-a triplat în ultimii ani. Importurile au scăzut, ba chiar am ajuns să și exportăm usturoi. Printre județele cu cele mai mari suprafețe cultivate sunt Buzău, Olt și Teleorman.

21 Iunie 2022, 20:56 Știrile TVR |

Valentin Jecu cultivă usturoi din 2017, când nu exista subvenția de la stat. De la câteva hectare, a ajuns la 20 și este cel mai mare producător de usturoi din județul Buzău.

Primește subvenția de 3.000 de euro doar pentru 5 hectare. Cultivă soiul „Benone”, un soi creat de stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău.

Fermierul spune că nu duce lipsă de clienți. Usturoiul recoltat de el ajunge în două hipermarketuri.

În județul Buzău, subvențiile acordate din 2019 de Ministerul Agriculturii au dus la creșterea suprafețelor cultivate cu usturoi. Numai anul acesta s-au adunat 100 de hectare în plus față de 2021.

De la producători, usturoiul pleacă la prețuri între 7 și 15 lei kilogramul. În magazine se vinde cu cel puțin 17 lei.

Și în Teleorman, tot mai mulți fermieri cultivă usturoi. Județul este în top 3 la nivelul țării.

Pentru rezultate și mai bune e nevoie de investiții în utilaje performante și în depozite.

Aproape 1.800 de hectare sunt cultivate cu usturoi anul acesta. Cei mai mulți producători sunt în județele Buzău, Olt, Teleorman, Botoșani și Giurgiu.

Cei care vor să ia subvenții trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 de metri pătraţi și să valorifice o cantitate de usturoi de cel puțin 3.000 de kilograme la hectar.

De la începutul programului, importul de usturoi a scăzut cu 1.000 de tone, iar exporturile au urcat de aproape 13 ori.

Source

Distribuie știrea