Vaccin ARN mesager împotriva cancerului pancreatic cu rezultate promițătoare

11 Mai 2023, 09:46 (actualizat 11 Mai 2023, 09:51) Știrile TVR |

Vaccin împotriva cancerului

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai letale afecțiuni maligne, fatală la 88% dintre pacienți. De asemenea, este una dintre cele mai greu de tratat. Tumorile pot fi îndepărtate chirurgical, dar revin în șapte până la nouă luni la 90% dintre pacienți. Chimioterapia poate ajuta la prelungirea vieții, dar și aceasta este rareori un remediu. Radiațiile, imunoterapia și terapiile țintite, de asemenea, nu funcționează.

Astăzi, la aproape trei ani de la diagnosticul ei, o femeie povesteste pentru jurnalistii americani că scanările regulate nu găsesc nicio urmă de cancer în pancreasul ei. Ea este însă unul dintre puținii pacienți care au primit o șansă la viață printr-o terapie experimentală – un vaccin personalizat împotriva cancerului – testat de BioNTech, una dintre companiile care au contribuit la realizarea vaccinurilor ARN mesager pentru Covid-19. Barbara Brigham a fost unul dintre cei 16 participanți la un test recent al noii tehnologii.

Rezultatele studiului au fost publicate miercuri în revista Nature. Din cei 16 pacienți care au reușit să finalizeze toate fazele studiului, opt au răspuns la vaccin, care le-a învățat sistemul imunitar cum să recunoască și să lupte împotriva celulelor canceroase. Niciunul dintre cei opt nu și-a văzut cancerul revenind. În testele de sânge, toți cei opt respondenți au făcut celule T împotriva tumorilor lor, iar acestea au persistat timp de cel puțin doi ani, în ciuda unui curs de chimioterapie ulterioară.

Dintre cei opt pacienți care nu au răspuns adecvat la vaccin, doar doi nu și-au văzut cancerul revenind.

„Cred că este cu adevărat promițător. Acest test arată eficiența platformei ARN mesager și versatilitatea acesteia. Metoda permite medicilor să adapteze aceste vaccinuri la tumora specifică a fiecărui pacient într-un timp destul de scurt”, a spus dr. Neeha Zaidi, medic oncolog la Johns Hopkins Kimmel Cancer Center.

Source

Distribuie știrea