Vaccinare cu serul Johnson&Johnson pentru pacienții cu alergii. Inoculările, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj, cu o programare prealabilă

Pacienţii care au alergii severe la medicamente sau persoanele care au suferit un şoc anafilactic la prima doză se pot vaccina cu serul Johnson & Johnson la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj în fiecare zi de miercuri, cu o programare prealabilă. Medicii alergologi încurajează vaccinarea şi o consideră modalitatea cea mai eficientă prin care putem opri pandemia. Ei oferă soluţii personalizate pentru fiecare pacient care îşi prezintă istoricul alergologic în timpul consultului.

18 Noiembrie 2021, 06:25 (actualizat 18 Noiembrie 2021, 08:25) |

Specialiştii atrag atenţia că un consult este foarte important pentru pacienţii cu alergii severe la medicamente.

Din marea masă a populației alergice, care reprezintă, poate, cîteva milioane de români, nu toți pacienții intră în discuție ca având contraindicații la vaccinare. Contraindicațiile absolute la vaccinare sunt foarte puține și sunt legate de reacții anafilactice la prima doză de vaccin sau reacții anafilactice cunoscute la componentele active ale vaccinului: substanța activă sau excipienți. Ceilalți pacienți, care au alergii obișnuite: astm bronșic, rinită alergică, dermatită atopică, urticarii, nu au contraindicții la vaccinare. Ei trebuie să beneficieze de supraveghere pe o durată de timp de 15 minute, a explicat Nadia Onuțiu-Gherman, medic primar alergologie şi imunologie clinică.

Specialiştii încearcă să determine dacă alergia anterioară reprezintă un factor de risc sau nu. În unele cazuri, specialiştii efectuează teste cu excipienţi asemănători cu cei din vaccin.

Trebuie să suspectăm din istoricul pacientului o posibilă reacție la un astfel de excipient, mai ales când pacientul are alergii la medicamente multiple, ale căror substanțe active nu sunt înrudite structural. Atunci ne gândim că ar putea fi vorba despre o reacție la excipienți. Atunci, la un subset de pacienți selectați, putem face acest test. Inițial, s-a pornit cu foarte mare speranță în validitatea rezultatelor testului la excipienți. Din păcate, datele actualizate arată că testarea negativă la excipienții din vaccin nu exclude totuși o posibilă reacție de hipersensibilitate la vaccin, a precizat Nadia Onuțiu-Gherman, medic primar alergologie şi imunologie clinică.

NADIA ONUŢIU-GHERMAN- medic primar alergologie şi imunologie clinică- 01.51- trebuie să suspectăm din istoricul pacientului … reacție alergică la excipienți- 02.17

Vaccinarea trebuie să se facă în condiţii de siguranţă, adică într-un cadru spitalicesc sau într-un centru de vaccinare care are acces rapid la facilităţile de terapie intensivă şi la personal specializat.

După administrarea vaccinului, persoanele alergice trebuie supravegheate 30 de minute.

În cazul pacienţilor care au avut şoc anafilactic la prima doză de vaccin, specialiştii pot recomanda schimbarea serului folosit, după un consult de specialitate.

Toţi cei interesaţi de un astfel de consult trebuie să se programeze în prealabil prin telefon, de luni până vineri, între orele 9-11, la numărul 0264 592 771, interior 1388.

Source

Distribuie știrea