Valul de pene de curent din ultimele zile „a înroșit” liniiile telefonice ale furnizorilor de electricitate. La anumite ore, rețelele nu au făcut față numărului mare de aparate de aer condiționat și a altor electrocasnice. Mai nou, clienții afectați de întreruperile neplanificate pot primi compensații, inclusiv pentru câteva minute de întreruperi. Reprezentații companiilor de distribuției a energiei electrice spun că înmulțirea avariilor e o consecință a creșterii bruște a consumului.
În plină caniculă, cu peste 38 de grade la umbră, în multe apartamente din Capitală aerul condiționat a fost doar obiect de decor. Din cauza avariilor, penele de curent au lăsat oamenii ore întregi fară energie. Frigiderele s-au dezghețat iar mulți s-au plâns că nu au putut nici măcar anunța problemele pentru că la serviciile de relații cu clienți ale furnizorilor timpii de aștepare erau de zeci de minute.
Reprezentații companiilor de distribuție a energiei electrice spun că întreruperile neplanificate s-au înmulțit din cauza consumului tot mai mare, în condițiile în care temperaturile au atins valori foarte ridicate.
„În zonele București și Ilfov, vârful de consum din acest an a fost atins pe data de 2 august, acesta ridicându-se la 1.503 MW, cu 20% mai mult față de o zi normală de consum în perioada verii”, au precizat pentru Ştirile TVR, reprezentaţii E-Distribuţie Muntenia.
Reprezentații Autorității de Reglementare în Energie spun că pentru a preveni avariile e necesară o mai mare implicare atât din partea distribuitorilor cât și a consumatorilor.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorității Naţionale de Reglementare în Energie: „Asta e sarcina consumatorului, când vede că consumul lui depăşeşte (…) puterea instalată, atunci să ceară un spor de putere. Dar este şi sarcina distribuitorilor pentru că ei deja văd de ani de zile că în anumite puncte (…) consumul este mult mai mare decât puterea la care au fost proiectate acele staţii şi acolo pot să facă (…) nişte întăriri”.
Din 15 iunie, Autoritatea de Reglementare în Energie a introdus reguli noi astfel încât distribuitorii sunt obligați să acorde clienților compensații și pentru întreruperile scurte, între 3 secunde și 3 minute. Sumele sunt cuprinse intre 5 lei și 300 de lei și variază în funcție de nivelul tensiunii și frecvența întreruperilor.
Conform reglementărilor, compensațiile se acordă automat. În cazul întreruperilor de lungă durată, până la finalul acestui an, despăgubirile pornesc de la 30 de lei și ajung la 300 de lei, în funcție de numărul avariilor, tipul localității și nivelul tensiunii. Atenție însă, acestea se acordă după opt întreruperi în mediul urban și 16 în mediul rural pe parcursul anului.