Val de controale în stațiile de benzină. De ieri și până azi, litrul de motorină standard s-a scumpit în unele locuri chiar și cu 1,30 de lei, iar benzina – cu 0,80 de lei

După haosul scumpirilor din benzinării, autorităţile au declanşat un val de controale. Fiscul, Protecţia Consumatorilor şi Consiliul Concurenţei fac verificări în toată ţara. Au suspiciuni că preţurile ar fi crescut nejustificat, în contextul în care barilul de petrol s-a ieftinit în ultimele zile. În unele benzinării din Bucureşti, cel mai ieftin sortiment de motorină se vindea și azi la amiază cu peste 9 lei pe litru.

10 Martie 2022, 19:18 (actualizat 10 Martie 2022, 19:32) |

Guvernul va sancţiona sever orice încercare de destabilizare a economiei, a avertizat premierul Nicolae Ciucă, care a cerut controale la toate benzinăriile și companiile petroliere.

NICOLAE CIUCĂ, premierul României: Instituțiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă și vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea.

În capitală, echipele mixte ale ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței au început verificările de dimineață. De ieri și până azi, în unele stații, litrul de motorină standard, de exemplu, s-a scumpit chiar și cu 1 leu și 30 de bani, iar benzina – cu 80 de bani.

HORIA CONSTANTINESCU, președintele ANPC: Luăm în calcul sancționarea pentru o practică comercială incorectă. Dacă acest lucru se va confirma, de asemenea, luăm în calcul confiscarea veniturilor, împreună cu colegii de la ANAF, realizat în urma comercializării cu prețuri artificial mărite și trimiterea acestora către bugetul de stat.

BOGDAN CHIRIȚOIU, președintele Consiliului Concurenței: Noi la asta suntem atenți. Țînând cont de un context volatil, să nu fie unii oameni care speculează, profită de aceste turbulențe, ca să obțină niște câștiguri nemeritate.

Scumpirile de la pompă au avut loc în contextul în care cotația barilului de petrol a scăzut în ultimele zile sub pragul de 120 de dolari. Dar se menține în continuare la cele mai ridicate valori din ultimii 8 ani.

RADU PUIU, analist financiar: Prețul barilului de petrol a scăzut ieri, pentru că se discută majorarea producției de petrol din diferite surse. Se discuta atât la nivelul Statelor unite ale Americii (…) și despre posibilitatea de majorare a producției, în cadrul cartelului OPEC.

ADRIAN BENŢA, consultant financiar: În principiu, statul român nu poate să impună rate de profit pentru operatorii economici din mediul privat. Statul român poate să impună reguli neutre pentru toţi operatorii şi trebuie să verifice dacă aceste reguli neutre sunt respectate.

În benzinăriile din Capitală nu au mai fost cozile de seara trecută. Au rămas, în schimb, prețuri majorate.

Și șoferii din Timișoara sunt revoltați.

Controalele autorităților vin în contextul în care prețurile carburanților au crescut continuu de la începutul războiului din Ucraina.

De exemplu, în unele benzinării din București, prețul litrului de motorină standard a crescut cu peste 1 lei și 90 de bani în ultimele 2 săptămâni. Pentru un plin cu 40 de litri de motorină, plătim acum mai mult cu aproape 80 de lei față de zilele premergătoare războiului din Ucraina

În afara controalelor, guvernanții caută și alte soluții pentru a tempera scumpirea carburanților.

FLORIN SPĂTARU, ministrul Economiei: Plafonarea prețurilor la combustibil este un subiect care se discută în acest moment la Guvern.

Economiștii avertizează că scumpirea puternică a carburanților va avea un efect în lanț și va duce la creșteri de prețuri la o gamă largă de produse și servicii.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea