Val neobișnuit de căldură în Europa. Cod roșu în Franța, 39 de grade la Milano, nivel crescut de alertă meteo la Londra

Mai multe zone din Europa se confruntă cu un val neobişnuit de căldură. 37 de departamente franceze sunt în alertă de cod portocaliu şi roşu, din cauza temperaturilor foarte ridicate. În Italia, pentru că e arşiţă şi nu a mai plouat, se pune problema raţionalizării apei în unele regiuni.

17 Iunie 2022, 17:03 (actualizat 17 Iunie 2022, 21:16) Știrile TVR |

Ministerul Sănătății din Franța recomandă evitarea deplasărilor, ventilarea încăperilor, hidratarea și cât mai puțin alcool, precum și reducerea programului de lucru pentru cei care lucrează în aer liber. Un număr de telefon verde stă la dispoziția celor care au nevoie de ajutor.

“Am căzut, m-am ţinut de stâlp, dar tot am căzut. Mi s-a făcut rău”.

“Sunt obosită din cauza căldurii, că adorm imediat. Dar sunt obosită şi pentru că nu mă pot odihni din cauza căldurii”.

Acest val de căldură, neobișnuit pentru iunie, nu a mai fost înregistrat în Franța din 1947. Meteorologii spun că în zilele următoare se vor depăși multe recorduri de temperatură.

Mai multe regiuni din Italia sunt pradă arșiței. La Milano au fost 39 de grade. Nici vârstnicii nu-și amintesc să fi fost așa de cald vreodată la mijoc de iunie.

“Sunt la a doua sticlă de apă în jumătate de oră. E foarte cald”.

“Singurul motiv pentru care mă duc cu bucurie la serviciu este că avem aer condiţionat”.

În sudul Angliei e cel mai torid început de vară din ultimele decenii. În zona Brighton sunt 33 de grade. Zonele de coastă sunt luate cu asalt de oamenii în căutarea unei adieri răcoroase.

La Londra a crescut nivelul de alertă meteo din cauza caniculei. Schimbările climatice fac ca astfel de perioade, cu temperaturi extreme, să devină regulă, spun specialiștii britanici.

Source

Distribuie știrea