Valoarea facturilor la căldură, o enigmă după scumpirea gigacaloriei

Gigacaloria s-a scumpit, dar bucureștenii nu știu cât vor plăti căldura în lunile următoare. Nimeni nu spune la cât vor ajunge facturile și ce valoare va avea subvenția. Șeful Termoenergetica declară că decizia le aparține consilierilor generali, dar aceștia sunt siguri că primarul Capitalei are ultimul cuvânt. Edilul își pune mari speranțe într-un ajutor guvernamental.

14 Decembrie 2021, 20:18 (actualizat 14 Decembrie 2021, 21:11) |

A trecut mai bine de o lună de când s-a scumpit gigacaloria și, chiar dacă acest lucru nu s-a reflectat încă în prețul căldurii, bucureștenii se tem pentru facturile mari care ar putea veni în lunile următoare.

În prezent, locuitorii Capitalei plătesc tot 163 lei gigacaloria.

În urma majorării, Primarul General a propus 280 de lei, dar nici acest preț nu este bătut în cuie. Nu a fost făcut însă niciun anunț oficial.

Responsabilii aruncă cartoful fierbinte de la unul la altul.

Claudiu Crețu, director Termoenergetica: Deocamdată, este același preț al gigacaloriei, plătit de către populație, pe viitor este la latitudinea Consiliului General și a Primăriei Municipiului București de a stabili prețul către populație.

Aurelian Bădulescu, consilier general PSD: Conform Codului Administrativ, primarul este inițiatorul. El convoacă Consiliul General și pune să voteze ceea ce crede dânsul că este normal. Nu invers.

Primarul General așteaptă sprijin de la Guvern.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Răspunsul Guvernului privind subvenția pentru termoficare va veni odată cu bugetul pentru 2022 și am încredere că Bucureștiul va fi ajutat, la fel ca toate marile orașe ale țării care se confruntă cu această problemă.

Ionuț Purica, expert în energie al Academiei Române: Trebuie redus prețul gazului și asta nu poate să o facă Primăria Bucureștiului, trebuie să o facă Guvernul. Avem gazul nostru, populația consumă cam 25%. Trebuie redus prețul gazului pentru populație. Evident și pentru încălzirea centrală.

Bucureștenii nu știu cât îi va costa căldura, dar suportă și pierderile din rețea.

În prezent, din cauza rețelei învechite, se duc în pământ în fiecare oră peste 2.000 de tone de apă fierbinte. De aproape 3 ori mai mult ca în anul 2016.

Adrian Bența, analist economic: Dacă vorbim de societăți care sunt de stat, atunci cu toții vom suporta aceste pierderi ale acestor societăți.

Termoenergetica furnizează energie termică pentru aproximativ 1 milion 200 de mii de locuitori ai Capitalei.

Source

Distribuie știrea