Vâlvă pe scena politică, după ce rectorul SNSPA, Remus Pricopie a afirmat că „Parlamentul trebuie să investigheze legăturile formațiunii AUR cu serviciile rusești și eventual să înceapă demersuri pentru scoaterea partidului în afară legii”. În replică, şeful AUR îl acuză că politizează instituția pe care o conduce. Liberalii și social-democrații susțîn poziția lui Pricopie și, deși acceptă că dovezile finanțării AUR din Rusia lipsesc, acuză partidul că reflectă îndeaproape retorica Kremlinului. Cei din Dreapta Unită și UDMR sunt însă mai rezervați.
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, cere înființarea unei comisii parlamentare care să ancheteze presupusele relații între AUR și puterea de la Kremlin. Nu sunt dovezi, admite el, însă există ”evidențe” la nivel de discurs pentru aceste legături. Printre ele, declarațiile lui Claudiu Târziu de la Iași, la comemorarea Unirii din 1859, potrivit cărora România trebuie reîntregită, iar „Bucovina de Nord nu poate fi uitată”.
Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Proba este și evidentă, când Târziu spune ce zicea Rusia, că România vrea părți din Ucraina și Târziu zice la fel nu e o evidență? Constitutia României zice de îndemn la război de agresiune, cum obții o parte din Ucraina? Sunt interzise de lege defăimarea României, îndemnul la război, la ura rasială de clasă sau religioasă, incitare la discriminare, separatism și violență publică.
George Simion respinge categoric acuzățiile și acuză un atac concertat asupra partidului său.
George Simion, preşedintele AUR: Răspunsul nostru pentru domnul Pricopie este unul simplu, dumnealui e angajat politic și folosește functia de rector și imaginea SNSPA pentru bătăliile sale politice. Nu există unanimitate în cadrul SNSPA contra AUR, este pluritate de opinii. El cred că se crede pe vremea fostei Ștefan Gheorghiu. Susținem integrarea în UE a Ucrainei și Republicii Moldova când vor respectă identitatea românească a cetățenilor din provinciile românești.
Parlamentarii Puterii susțin însă propunerea lui Remus Pricopie, cel puțin în privința comisiei de anchetă.
Gabriel Zetea, deputat PSD: Dreptul la exprimare trebuie să existe, dar în condițiile legii, iar azi AUR încalcă flagrant legea de finanțare a partidelor politice și ar trebui sancționat.
Daniel Fenechiu, senator PNL: Dacă te apropii de Rusia și există informații credibile că ești finanțat de la Moscova, afectezi ordinea constituțională a României. Avem în vedere la PNL să propunem un referendum să întrebăm românii dacă sunt de acord cu introducerea partidelor finanțate de la Moscova în acest context. Cele două vehicule de propagandă ale Rusiei în România sunt AUR-ul și SOS-ul.
Reprezentanții Dreptei Unite și ai UDMR au însă poziții mai nuanțate și cred că extremismul poate fi combătut la urne sau în justiție.
Cătălin Drulă, președinte USR: Există prevăzută și această varianta a dizolvării unui partid politic, dar această e o opțiune nucleară, care trebuie să fie extrem de bine fundamentată, Noi credem că soluțiile față de extremism trebuie să fie în primul rând in interiorul democrației, adică aceste partide trebuie învinse la vot și vedem că există o largă majoritate a românilor care resping extremismul, undeva la 70-80%.
Csoma Botond, deputat UDMR: Eu cred că nu intră în competența Parlamentului să facă o astfel de comisie de anchetă. În primul rând Serviciul Român de Informații ar trebui să investigheze acest aspect. Mi se pare puțin exagerat să fie scos AUR în afară legii, deși este un partid care incită la ură. Cred că organele de urmărire penală ar trebui să ia mult mai în serios această incitare la ură, mai ales dacă vine din zona politicului.
Discuția privind sancționarea AUR vine pe fondul unor evoluții asemănătoare în Germania. După ce un tribunal a decis oprirea finanțării publice a unui partid minor de extremă dreapta, e dezbătută acum interzicerea formațiunii AfD, mult mai importantă din punct de vedere electoral.