Vapori de apă pe luna lui Jupiter

Ganymede este satelitul lui Jupiter, mai mare decât Mercur și doar un pic mai mic decât Marte. Luna lui Jupiter are diamentrul de 5268 de kilometri fiind al noulea cel mai mare obiect din sistemul solar.

Ganymedde se află din 1998 sub observația telescopului Hubble și pare să conțină mai multă apă decât toate mările și oceanele noastre, numai că la o adâncime de 160 de kilometri sub crustă de gheață. Cercetătorii consideră că în acest mediu ar fi posibilă viață unor organisme unicelulare.

Aceștia au aflat şi că pe acest satelit al lui Jupiter se produc efecte de auroră similare aurorelor terestre, ceea ce indică prezenţa oxigenului şi a unui câmp magnetic permanent.

În urma unei analize comparative a observațiilor permise de Hubble, cercetătorii coordonați de Lorentz Roth au constatat că prezenţa detectată anterior a oxigenului ar putea fi legată de sublimarea unei mici cantităţi de molecule de apă din zona mai caldă a ecuatorului lui Ganymede.

Studiul își va dovedi utilitatea în cadrul misiunii sondei JUICE (JUpiter ICy moons Explorer), ce va fi lansată de Agenţia Spaţială Europeană în 2022 cu obiectivul de a examina timp de cel puţin trei ani sateliţii jovieni Ganymede, Europa şi Callisto. Sonda JUICE va ajunge în sistemul lui Jupiter în 2029.

Source

Distribuie știrea