Vasile Bănescu renunță la funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române. A fost înlocuit de preotul Adrian Agachi

Vasile Bănescu a anunțat, într-un comunicat de presă, că renunță la funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, după 15 ani. El a precizat că face acest lucru din motive personale. În locul acestuia a fost numit preotul Adrian Agachi.

Bănescu a transmis un comunicat de presă, în care mulțumește Părintelui Patriarh și precizează că va face parte din echipa Secretariatului de Stat pentru Culte.

”Stimați colaboratori din presă,

după o îndelungată activitate în zona comunicării instituționale a Patriarhiei Române, după mulți ani în care am încercat să împlinesc cu rigoare și onestitate misiunea onorantă de transmitere în spațiul public a mesajului Bisericii, dar și de traducere contextuală cât mai fidelă a conținutului real al creștinismului în zona mediatică și socială, a sosit și timpul așezării unui punct, nu doar în această prea lungă frază, ci și în fraza comunicării mele instituționale cu presa.

Decizia așezării acestui punct este una exclusiv(!) personală.

Rămân, însă, deschis dialogului public non-instituțional.

Părintelui Patriarh îi mulțumesc și pe această cale pentru sprijinul permanent acordat de-a lungul a 15 ani de strânsă colaborare.
Prezența sa în fruntea Bisericii este garanția singulară, deplină și liniștitoare a bunei cârmuiri a acesteia pe apele fidelității depline față de Tradiția Ortodoxiei autentice spre portul stabilelor valori creștine europene, fondatoare inclusiv ale spiritualității și civilizației românești. Adică spre singura zonă a libertății, prosperității și stabilității socio-religioase reale.

Europa actuală nu este doar o construcție politică asaltată de un trecător front de zgomot ideologic, ci o lume în sine formată din sute de milioane de oameni credincioși, o lume profund democratică, ale cărei rădăcini creștine, în ciuda otrăvitului și manipulatorului alarmism antioccidental, sunt de neclintit.
Din Europa facem parte noi înșine. Cu bunele și relele ei/ ale noastre, dar mai ales spre binele nostru comun.

Vocația creștinismului și a Bisericii lui Hristos este universală, nu filetistă, nu politică, nu mundană. Subiectul ei nu este etnia sau masa, ci persoana, adică dialogul mântuitor dintre identitate și alteritate.

Activitatea mea viitoare se va desfășura în sfera dialogului dintre stat și cultele religioase, fiind onorat să fac parte din echipa Secretariatului de Stat pentru Culte, dar să și pot continua realizarea emisiunii „Credință și cultură” la televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române.

În acest context, începând cu data de 5 iulie, funcția de coordonator al Biroului de Presă al Patriarhiei va reveni părintelui consilier patriarhal Adrian Agachi, un tânăr, dar rafinat teolog, cu riguroase studii în Marea Britanie finalizate printr-o teză de doctorat susținută la Universitatea din Winchester, un om profund onest și bun cunoscător al realității bisericești.

Am convingerea că activitatea Biroului de Presă al Patriarhiei va continua pe aceeași cale a comunicării prompte și adecvate la realitatea bisericească și socială. Singura care conduce spre binele comun al Bisericii și societății dezirabil unite prin necesar dialog și atenție morală reciprocă.

Vă mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte pentru foarte buna relație construită în timp pe respect, încredere și onestitate”, a scris Vasile Bănescu, în comunicatul de presă.

Preotul Adrian Agachi – noul comunicator al Patriarhiei Române în relaţia cu presa

Biroul de presă al Patriarhiei Române a anunţat că, începând de vineri, noul său consilier coordonator va fi preot dr. Adrian Agachi.

Acesta va prelua inclusiv atribuţiile postului de comunicator al Patriarhiei Române în relaţia cu presa, precizează un comunicat postat pe site-ul Patriarhiei.

„Dorim să mulţumim domnului Vasile Bănescu, atât pentru întreaga contribuţie la o benefică şi eficientă comunicare între Patriarhia Română şi presa naţională, cât şi pentru susţinerea şi încurajarea de care au beneficiat membrii Biroului de presă din partea domniei sale. Activitatea Biroului de presă va continua pe aceeaşi cale a comunicării instituţionale oneste şi prompte cu reprezentanţii mass-media”, se arată în comunicatul de presă.

Pr. Adrian Agachi (n. 1 iulie 1986) este licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti (2009), masterand al Universităţii din Lampeter, Ţara Galilor (2010), şi doctor în Teologie ortodoxă al Universităţii din Winchester, Anglia (2012; titlul tezei de doctorat: The Neo-Palamite Synthesis of Father Dumitru Stăniloae), precum şi membru al AISP (Asociaţia Internaţională de Studii Patristice).

A slujit ca preot în cadrul Centrului de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia” Bucureşti (2014 – 2019), iar din anul 2019 este preot coslujitor la Parohia Sfântul Gheorghe – Dudu din localitatea Chiajna, judeţul Ilfov.

Începând cu anul 2008 este colaborator al Ziarului Lumina din cadrul Centrului de presă Basilica al Patriarhiei Române.

Între anii 2014 – 2024 a fost redactor la Editura Cuvântul Vieţii a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.

Ocupă funcţia de consilier patriarhal în cadrul Biroului de presă şi relaţii publice al Patriarhiei Române din data de 1 aprilie 2024.

Distribuie știrea