Vasile Cozma, președintele ANFP: Vom organiza un concurs pilot la nivel național, pentru debutanți și înalții funcționari publici. Vrem să aducem oameni în sistem care știu ce înseamnă digitalizare și încercăm să creăm o bază de date

Începând cu anul viitor, va fi creată o bază de date cu toți funcționarii și cu toate categoriile de funcționari din administrația publică centrală și locală, a spus președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), Vasile Cozma, invitat la “3 ceasuri bune”.

14 Noiembrie 2022, 10:06 (actualizat 14 Noiembrie 2022, 13:41) Știrile TVR |

Digitalizarea în administrația publică înseamnă începe cu formarea oamenilor, iar cei tineri nu sunt prea atrași de acest domeniu, a spus, luni, Vasile Cozma, președintele ANFP, invitat la matinalul “3 ceasuri bune”, la TVR Info. De aceea, la anul, se va desfășura la nivel național un concurs pilot: “Care va însemna un mod nou de gândire și de desfășurare a concursurilor pentru funcțiile publice. În acest sens, pentru partea de debutanți și pentru cea de înalți funcționari publici, pentru cele două categorii extreme din administrație, va exista un concurs pilot la nivel național, prin care va fi implementat, după un model al Uniunii Europene, modul de acces în funcția publică”.

Vasile Cozma a spus care sunt așteptările acestui concurs: “Noi sperăm în primul rând să atragem cât mai mulți tineri în sistem. Pentru că există într-adevăr o problemă în acest sens, și legată de media de vârstă, există o problemă și legată de faptul că ne îngropăm în hârtii, lucru pe care încercăm să-l eliminăm, nu este un mediu atractiv pentru tineri și nici salariul foarte motivant. Pentru că un debutant nu are un salariu atât de mare în administrația publică, ajunge undeva sub 3.000 de lei. Încercăm prin acest concurs pilot să aducem oameni în sistem care știu ce înseamnă digitalizare și încercăm să creem o bază de date, printr-un alt program, prin PNRR, Sistemul Național de Evidență a Personalului Public, care va trebui să fie o bază de date cu toți funcționarii și cu toate categoriile de funcționari din administrația publică centrală și locală”.

Președintele ANFP a spus că speră să fie formați astfel peste 35.000 de funcționari publici în digitalizare, comunicare, leadership.

“Se va crea o bază de date, iar din acea bază de date, practic, instituțiile, când vor dori să recruteze un om, vor veni și vor mai aplica un concurs pe post, care va fi specific fiecărei instituții”, a expliocat Vasile Cozma.

Source