Preşedintele Delegaţiei permanente a Parlamentului la Adunarea Parlamentară a NATO, Vasile Dîncu, a declarat vineri seara, la Târgu Mureş, că Summitul din luna iulie de la Washington va fi extrem de important, atât din perspectiva continuării acordării de sprijin pentru Ucraina, cât şi prin modul în care se va regândi structura de colaborare între Europa şi NATO.
„Acum, la NATO se pregăteşte Summitul din iulie de la Washington, în care se va discuta (…) din trei perspective importante. Unu, se setează mult mai serios ajutorul pe care Europa şi Statele Unite, NATO îl vor acorda în continuare Ucrainei. În presă se spune că se subţiază ajutorul, că există forţe politice care nu vor. Lucrul acesta nu este adevărat. Există această voinţă de a sprijini Ucraina în continuare, indiferent de situaţia de pe front. Şi acesta este un lucru important. În al doilea rând, Summitul de la Washington, din iulie, este hotărâtor pentru modul în care se va regândi structura de colaborare între Europa şi NATO”, a declarat Vasile Dîncu, într-o conferinţă de presă.
Dîncu a susţinut că această complementaritate va trebui să fie pusă mult mai strâns într-un proiect comun NATO-Europa şi că asta înseamnă o schimbare a logicii de dezvoltare a sistemului de apărare.
„Ursula von der Leyen a anunţat că vrea un comisar pentru apărare, un lucru care lipseşte şi care a făcut Europa să nu fie pregătită în debutul acestui război şi nici astăzi să nu fie pregătită singură, de exemplu, să facă faţă unei ameninţări importante. De aceea complementaritatea cu NATO a fost foarte importantă. Este foarte important şi ce se va discuta despre cum se va integra sectorul privat în industria de apărare, pentru că industria de apărare (…) a fost un monopol al statului”, a afirmat senatorul.
A șasea armă
Vasile Dîncu a precizat că la Washington se va vorbi despre a şasea armă – după sol, aer, marin, spaţiu, cyber – care va fi sectorul privat şi că deciziile care se vor lua vor privi şi România.
„Vor afecta şi România, pentru că sunt decizii importante. Zona Mării Negre este considerată foarte importantă în viitor, de aceea cred că şi pentru România va creşte sprijinul şi va creşte şi sentimentul nostru de securitate, indiferent de ce se întâmplă pe frontul din est. În orice caz, din ceea ce am văzut în aceste dezbateri parlamentare, toată lumea era îngrijorată de situaţia mondială, nu numai de situaţia de pe flancul estic şi de pe frontul din Ucraina, dar şi celelalte ameninţări legate tensiunile dintre Iran şi ISPA, ce se întâmplă Orientul Mijlociu, ce se întâmplă în Pacific, toate acestea sunt viitoare ameninţări”, a subliniat el.
Potrivit acestuia, ideea de bază a recentei întâlniri de trei zile a Adunării Parlamentare a NATO a fost că ar trebui ca în viitor să se stabilească alocarea de către toţi membrii NATO a minimum 2% din PIB.
„Şi indicaţia următoare va fi 2,5% din PIB, ceea ce românii au realizat deja şi, de asemenea, o foarte bună integrare a tuturor statelor în acest sistem şi adoptarea unor invitaţi, să spunem, pe lângă ţările care sunt membre, vor fi şi ţări invitate, partenerii noştri care sunt şi în acest moment din zona Japonia, Coreea, alte zone ale lumii care vor participa la sistemul mondial de apărare”, a adăugat senatorul.
În opinia lui Dîncu, este o situaţie de schimbare majoră în acest moment în politica mondială, în geopolitica strategică a zonei noastre, România fiind considerată un punct de stabilitate.
„Evident că va trebui să facem şi noi eforturi mai mari de înzestrare şi inclusiv legislative în ceea ce priveşte formarea forţelor noastre umane din interiorul sistemului de apărare”, a subliniat el.