Vicepreşedintele PSD, Vasile Dîncu, la TVR Info, despre decizia lui Iohannis privind alegerile parlamentare: Nu cred că era normal ca un președinte aflat în funcție să candideze pe listele unui partid

Vicepreşedintele PSD și fost ministru al Apărării, Vasile Dîncu, a declarat la emisiunea Radar Geopolitic, de pe TVR Info, moderată de Loara Ștefănescu, că nu era normal ca un președinte aflat în funcție să candideze pe listele unui partid, după ce Klaus Iohannis a anunțat că nu va candida la alegerile parlamentare din acest an, indiferent de decizia Biroului Electoral Central.

Vicepreședintele PSD a declarat că Partidul Social Democrat a ajutat Partidul Național Liberal prin refuzul de a vota modificarea legii care i-ar fi permis președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare pe lista liberalilor.

“Noi i-am salvat, pentru că în sfârșit și-a dat seama și președintele că ar fi fost un dezastru, în viziunea mea ca sociolog, pentru votul Partidului Național Liberal în viitor. Asta nu numai pentru că există, evident, o respingere a opiniei publice pentru a face legi pentru un singur om, dar există și altceva – este încrederea scăzută pe care o are în acest moment președintele Klaus Iohannis și probabil că nu ar fi fost chiar o locomotivă pentru PNL. Bine că s-a rezolvat pentru Partidul Național Liberal, indiferent de ce ar spune ei acum. Le-a trecut, cred, glonțul pe la ureche”, a declarat Vasile Dîncu.

Acesta a mai adăugat: “Nu cred că era normal ca un președinte aflat în funcție să candideze pe listele unui partid.”

Vasile Dîncu a menționat că această situație ar fi reprezentat o temă importantă în campania electorală.

“Partidul Național Liberal a făcut o încercare, probabil obligat și de președintele Klaus Iohannis să încerce o asemenea inițiativă, dar până la urmă de această problemă.”

Întrebat despre faptul că Nicolae Ciucă, președintele PNL, a afirmat că s-a întâlnit cu șeful partidului PSD, Marcel Ciolacu și ar fi convenit asupra subiectului, vicepreședintele PSD a spus că nu crede ca premierul a luat o decizie de unul singur, “fără să discute măcar cu cei mai apropiați.”

“Cred că s-a mers pe ideea că noi, cei de la PSD, am fost destul de înțelegători cu domnul Klaus Iohannis de-a lungul timpului. (…) S-a crezut că pe ideea de stabilitate orice poate să treacă, orice decizie este posibilă. S-a văzut că nu este posibilă, pentru că nu am văzut niciun coleg are să fie de acord cu să votăm noi, cel puțin, un asemenea amendament la o lege și pentru că mai exista o altă variantă – cea cea președintele să-și dea demisia și să candideze ca independent sau să candideze pe listele PNL. O variantă ar fi fost să candideze ca independent”, a mai precizat Dîncu la TVR Info.

El a mai precizat că președintele României s-a decis nu mai candideze la alegerile parlamentare pentru că “nu mai era facil”. “Președintele Iohannis a ales calea mai simplă și poate că și-a dat seama și de faptul că partidul domniei sale ar fi fost prejudiciat în alegeri de această lege oarecum neinspirată de a face un proiect pentru un singur om.”

Vicepreședintele PSD a mai explicat: “Nu ne avantajează pe noi chestiunea asta. Pentru că până la urmă suntem în coaliția de guvernare. Noi, cei de la PSD, nu ne gândim la faptul că PNL ar putea să obțină un scor mai mic ca la un lucru bucuros pentru că cred că guvernarea între PSD și PNL ar fi o soluție.” Acesta a adăugat că PSD are și varianta să câștige singur alegerile.

Vineri, președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-un mesaj transmis de Administrația Prezidențială, că nu va candida la alegerile parlamentare din acest an, indiferent de decizia Biroului Electoral Central.

„Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

Ulterior, Biroul Electoral Central a decis, în urma unei şedinţe care a durat aproape 6 ore, că oricine, chiar şi preşedintele Klaus Iohannis, poate candida pe lista de partid, fără să fie membru, dar nu va fi considerat candidat independent.

PNL a anunțat vineri seara că liberalii au retras amendamentul și consideră subiectul închis.

Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, săptămâna trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele trei luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Liberalii au retras amendamentul legat de candidatura lui Iohannis şi consideră subiectul închis

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis astăzi că nu va candida la alegerile parlamentare şi va rămâne la Palatul Cotroceni până în ultima zi de mandat. Anunţul său a venit în contextul unui scandal care a tensionat la maximum relaţiile dintre partenerii de guvernare şi chiar în timpul în care avea loc şedinţa Biroului Electoral Central, la care apelase PNL, după refuzul PSD de a vota modificarea legii care i-ar fi permis preşedintelui să candideze la Parlament pe lista liberalilor.

Distribuie știrea