Vijelie de Cod Roşu în Dobrogea. ISU a emis mesaje Ro-Alert pentru a avertiza populația să se adăpostească şi să evite deplasările. Pagube în multe localități, porturi închise

Vijelie de Cod Roşu în Dobrogea. Vântul a depăşit 100 de km pe oră, sute de copaci au fost puşi la pământ, multe localităţi au rămas fără curent electric, toate porturile au fost închise, iar reactorul 1 al centralei Nucleare de la Cernavodă s-a decuplat de la Sistemul Energetic Național. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a emis mesaje Ro-Alert pentru a avertiza populația să se adăpostească şi să evite deplasările.

19 Noiembrie 2023, 10:02 (actualizat 19 Noiembrie 2023, 10:48) Știrile TVR |

Noapte de coșmar în Dobrogea. Oamenii spun că de zeci de ani nu a mai fost o furtună atât de puternică. Rafalele au ajuns și la 115 km pe ora. Au fost smulse acoperișuri, panouri și sute de copaci au căzut pe șosele și pe mașini.

Ionuț Rusu, viceprimar Constanța: Am avut incidentul asta am avut copac aici, am mai avut un copac…de fapt unde n-am avut copaci?!

Anamaria Stoica, purtător de cuvânt ISU Dobrogea: Avem în teren peste 70 de pompieri militari care încearcă să înlăture efectele negative produse de furtună. Din fericire nicio persoană nu a fost rănită.

Ploaia torențială a inundat zeci de străzi. În județ, 12 localități au rămas fără curent electric și fără apă potabilă.

Dispeceratele ISU, Enel și Regia de Apă au primit sute de apeluri. Porturile de la Marea Neagră și bară Sulina au fost închise, iar navele au fost trimise la adăpost, departe de furtună.

Cosmin Dumitrache director ANR: Un remorcher cu o barjă, care plecaseră de la Constanța, ancorați în zona Sulina, din cauza vremii nu a mai putut să stea. Remorcherul a plecat și au lăsat barja, dar pe barjă au rămas trei oameni, pentru că nu au mai putut să urce pe remorcher. Nu au mijloace de comunicare, au haine mâncare.

Din cauza intensității vântului, reactorul 1 al Centralei nucleare de la Cernavodă s-a decuplat automat de la Sistemul Energetic Național. Ministerul Energiei a anunțat că deconectarea s-a făcut în siguranță și că, din cauza vântului, o parte din eolienele din zonă s-au oprit. Potrivit autorităților, deficitul creat astfel în sistemul energetic a fost compensat de Hidroelectrica.

Source

Distribuie știrea