Violența în școli, între elevul înjunghiat de un coleg și profesorul cercetat penal pentru că ar fi lovit mai mulți copii. Specialiștii spun că agresiunile sunt, de fapt, oglinda societății noastre
Școala gimnazială din Movileni, județul Galați, este unul dintre cele mai recente locuri în care a avut loc un incident extrem de violent. Cearta dintre doi elevi a degenerat și cel mare de 14 ani l-a înjunghiat de mai multe ori pe colegul lui din clasa a şaptea. Incidentul a avut loc într-o pauză. Cadrele didactice sunt șocate și spun că agresorul este un elev bun, care nu a mai făcut probleme.
Angela Apetrei, directoare Școala Gimnazială Alexei Mateevici din Movileni: Am auzit larmă și m-am îndreptat spre zona respectivă și i-am despărțit. Un conflict spontan între doi copii, în timpul pauzei, unul dintre ei având la el briceagul, că l-a uitat în pantaloni. Ancheta este în desfășurare.
Băiatul înjunghiat a fost dus iniţial la spitalul din Tecuci, dar a fost transferat la Galați.
Dr. Iuliana Moraru, director medical, Spitalul de Pediatrie Galați: Copilul este stabil, din punct de vedere hemodinamic și respirator, este internat pentru supraveghere în Secția de Chirurgie, nu pune probleme de risc vital în momentul de față. Probabil că mâine va fi externat.
Băiatul de 14 ani care și-a atacat colegul spune că acesta îl jignea și îl șicana de mai multă vreme. Audiat în prezența părinților, el a susținut că din greșeală a avut briceagul la școală.
Mama agresorului: E șoc pentru noi. Ce să facem? O să-i aplicăm niște reguli ca să vadă ce greșeală a făcut. Nu știam că e cu cuțitul la școală, eu mereu îl verificam. Nu știu ce a fost în mintea asta adolescentină.
Ciprian Stoica, purtător de cuvânt, IPJ Galați: A fost deschis un dosar penal pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe, însă în cursul zilei de astăzi a fost schimbată încadrarea juridică în tentativă la infracțiunea de omor, iar cercetarea va fi preluată de procurori.
Părinții și bunicii copiilor care învață în școala unde a avut loc incidentul sunt îngrijorați.
Cristina Adam, coordonator Salvați Copiii: Felul în care arată climatul şcolar este în primul rând responsabilitatea adulţilor. Și comportamentele pe care elevii le au la şcoală sunt comportamente care sunt preluate din alte medii, dar responsabilitatea în a asigura reguli foarte clare, în a asigura un climat educaţional în care toţi copiii să se simtă în siguranţă revine adulţilor.
Uneori chiar adulții dau exemple negative. În Covasna, un cadru didactic e cercetat penal după ce ar fi lovit mai mulţi elevi. Iar unul dintre ei a avut nevoie de îngrijiri medicale. Profesorul e cercetat în libertate pentru agresiune și a refuzat să facă declarații. I s-a permis să se întoarcă la catedră, iar părinții și elevii sunt revoltați.
Maria Kadar, profesoară: Sancțiunea primită de domnul profesor, ca să nu participe la concursuri pentru ocuparea posturilor sau funcții superioare e conform legii învățământului și, după mine, puțin este prea dur.
Kiss Imre, ISJ Covasna: Inspectoratul a luat la cunoștință, deci practic noi nu comentăm și nu avem atribuții în a schimba sau a spune că această sancțiune este blândă sau dură.
Marian Calcea, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor: Singura decizie care s-ar putea lua în acest caz este desfacerea contractului de muncă între profesor şi unitatea de învaţământ, pentru că doar aşa ştim că colectivul de la şcoala gimnazială din Turia va fi în siguranţă. Am sesizat Ministerul Educaţiei şi zilele acestea va fi trimis un corp de control.
Activiștii care apără drepturile copiilor spun că violența din școală este de fapt o oglindă a societății în care trăim.
Cristina Adam, coordonator Salvați Copiii: În violenţa din şcoala românească şi episoadele de violenţă gravă pe care le vedem în ultima vreme sunt doar vârful aisbergului, pentru că trăim într-o societate violentă, o societate care acceptă violenţa împotriva copilului, deşi orice formă de violenţă împotriva copilului a fost interzisă prin lege începând din 2004. Ni se pare mult mai grav când vedem în şcoli, numai că acelaşi lucru se întâmplă şi în familii, se întâmplă şi pe stradă episoade de violenţă pe care le tolerăm zi de zi.
Amenințarea cu violența fizică, umilirea, lovirea sunt situații cu care copiii se confruntă frecvent în școlile din România. Datele centralizate de Salvați Copiii, în urma unei anchete realizate în rândul acestora, arată că peste 80% dintre elevi au fost martori la situații de bullying în școală. Iar jumătate dintre cei chestionați spun că au fost chiar victime.
Articole pe aceeaşi temă