Fosta atletă Viorica Viscopoleanu şi fostul gimnast Dan Grecu, medaliaţi la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Europene, au primit, miercuri, Colanul de Aur în cadrul unui eveniment care a marcat 110 ani de la înfiinţarea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
În vârstă de 84 de ani, Viorica Viscopoleanu a primit distincţia din partea preşedintelui COSR, Mihai Covaliu, şi a preşedintei Federaţiei Române de Atletism, Anişoara Cuşmir-Stanciu.
„Sunt nespus de emoţionată, mai mult chiar ca la Olimpiadă. Mai ales că sunt în mijlocul atâtor campioni olimpici. Mulţumesc pentru cinstea care mi se face. A fost o onoare să reprezint această ţară şi îmi doresc ca anul acesta olimpic să fie încununat cu multe medalii şi rezultate remarcabile. Vreau să le urez succes celor care la vară la Paris vor concura pentru România, să lase emoţiile la poarta stadionului sau la uşa sălii. Pentru că Olimpiada este visul tuturor sportivilor”, a declarat fosta atletă.
Viorica Viscopoleanu a câştigat aurul olimpic la săritura în lungime, la Mexico City 1968, stabilind atunci, dintr-o singură încercare, un nou record olimpic şi mondial (6,82 m). Ea a participat la trei ediţii de Jocuri Olimpice: Tokyo 1964, Mexico City 1968, Munchen 1972, este campioană europeană la săritura în lungime în 1970 şi are în palmares 5 medalii: 1 aur, 1 argint şi 3 medalii de bronz la CE sală.
La rândul său, fostul gimnast Dan Grecu (73 de ani) a primit Colanul de Aur din partea preşedintele COSR, Mihai Covaliu, şi a preşedintei Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă.
„Am participat la 9 ediţii ale Jocurilor Olimpice, 3 ca sportiv, 3 antrenor şi 3 ca arbitru internaţional. Văd în sală sportivi de-ai mei care au realizat rezultate de excepţie şi cărora le mulţumesc. Gimnastica a fost viaţa mea. Am făcut totul pentru a demonstra că talentul este sub muncă. Lucru demonstrat şi de Marian Drăgulescu, cel care a concurat până la 41 de ani”, a declarat Dan Grecu.
Dan Grecu a participat la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice: Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980. A câştigat bronzul la inele la JO Montreal 1976, este primul campion mondial din istoria gimnasticii româneşti (Varna 1974) şi primul gimnast român medaliat la Europene (Berna 1975). Are în palmares 3 medalii, 1 aur, 1 argint, 1 bronz, la Mondiale şi 2 medalii europene, 1 aur şi 1 argint. Echipa României coordonată de antrenorul Dan Grecu a câştigat bronz olimpic în 2004, bronz mondial în 1995 şi aur european în 2002 şi 2004.
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, la 110 ani de la înfiinţarea COSR, că societatea contemporană are nevoie mai mult decât oricând de valorile olimpice.
„Astăzi celebrăm excelenţa şi în acelaşi timp trăim o mare provocare pentru viitorul mişcării olimpice din România. Nu întâmplător am ales Muzeul Sportului pentru a marca această aniversare. Vă invit să privim înapoi cu mândrie, respect şi recunoştinţă fiecare sportiv, fiecare oficial şi împreună cu toţi românii care au fost atinşi sau inspiraţi de spiritul olimpic care au creat una dintre cele mai importante moşteniri ale României. Şi tot azi îndemn lumea sportului să privească înainte cu responsabilitate, unitate, solidaritate şi încredere. Doar aşa putem să întărim poziţia noastră în societate. Mişcarea olimpică a fost, indiferent de vremurile pe care le-a traversat, flacăra sportului românesc. Societatea contemporană românească are nevoie mai mult decât oricând de valorile olimpice. Şi eu sunt unul dintre cei care am cunoscut succesul olimpic ca sportiv, antrenor şi oficial. Şi vă spun cu mâna pe inimă că nimic nu se compară cu sentimentul apartenenţei la familia olimpică. Toţi ne mândrim cu cele 309 medalii olimpice, dar în spatele lor sunt milioane de inimi care au vibrat cu emoţie şi pasiune la fiecare victorie. Închei cu gândul că peste 121 de zile, la Paris, locul unde acum 100 de ani a fost câştigată prima medalie olimpică a României, încep Jocurile Olimpice. Le doresc succes şi încredere tuturor celor care vor concura şi vor reprezenta România la competiţia din Franţa”, a spus el.
În cadrul evenimentului, Mihai Covaliu a ţinut să ureze succes şi La Mulţi Ani Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres la împlinirea a 135 de ani de la înfiinţare.
Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a subliniat importanţa mişcării olimpice şi a declarat că şi-a construit viaţa între ediţiile Jocurilor Olimpice.
„Recunosc că simt acum atâta emoţie încât nu pot exprima în cuvinte. Să vorbesc despre spiritul olimpic, despre flacăra aceasta care ne-a alimentat inimile să reziste oricăror obstacole şi care ne-a transformat în învingători e ca şi cum aş vorbi despre familia mea. Mi-am construit viaţa între ediţiile Jocurilor Olimpice şi am trăit 20 de ani doar pentru acest vis. Mi-am convins familia să mă susţină, copilul să fie mândru de mama lui şi m-am pregătit să câştig. Şi am câştigat nu doar medalii… mi-am călit caracterul, am devenit ceea ce sunt azi. Să intri la ceremonia de deschidere cu drapelul în mână şi să îţi conduci colegii în arenă e o mândrie care nu poate fi descrisă. Să urci pe podiumul olimpic, să ţi se cânte imnul şi să primeşti aurul la gât e senzaţia aceea că ai atins cerul. Sunt recunoscătoare celor care ne-au lăsat moştenire acest spirit, care ne-au inspirat să credem şi care au transformat mişcarea olimpică din România într-o forţă. Sportivi, antrenori, oficiali şi suporteri… sunt 110 ani de mişcare olimpică înseamnă tradiţie, onoare şi identitate naţională. Eu, fără spiritul olimpic, fără sport, fără pasiune, fără muncă, eu azi nu aş fi fost Elisabeta Lipă. La mulţi ani, COSR!”, a afirmat Lipă.
La aniversarea a 110 ani de la înfiinţarea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român au participat numeroşi campioni, foşti sportivi, antrenori, conducători de federaţii şi cluburi precum Marius Urzică, Marian Drăgulescu, Ioan Suciu, Răzvan Şelariu, Ştefan Gal, Maria Fumea, Adrian Stoica, Andreea Răducan, Anişoara Cuşmir-Stanciu, Monica Iagăr, Constantina Diţă, Vali Ionescu, George Boroi, Răzvan Pîrcălabu, Ştefan Bichir şi Camelia Potec.
În cei 110 ani de existenţă, Mişcarea Olimpică din România a fost constanţa care a generat performanţă în sportul românesc, consolidându-şi rolul de a promova principiile fundamentale ale Olimpismului la nivel naţional. Valorile cultivate de Mişcarea Olimpică – Excelenţă, Prietenie, Respect – nu sunt doar deziderate teoretice. Unul dintre scopurile fundamentale ale COSR este tocmai reconstruirea societăţii contemporane. Onoarea, demnitatea sportivilor, spiritul de echipă şi fair play-ul, de care dau dovadă în competiţii, fac din ei veritabile modele pentru societate. Sportivii români au câştigat 309 medalii olimpice: 90 de aur, 97 de argint şi 122 de bronz.