Virusul pestei porcine africane, confirmat la gospodării din Harghita şi pe un fond de vânătoare în Remetea

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat la porcii din două gospodării aflate în comunele Brădeşti şi Dealu, precum şi la un mistreţ împuşcat pe un fond de vânătoare aparţinând comunei Remetea, autorităţile luând măsurile care se impun în astfel de situaţii.

27 August 2021, 11:29 (actualizat 27 August 2021, 11:35) |

Focare noi de pestă porcină

Potrivit informaţiilor furnizate de Instituţia Prefectului Harghita, în localitatea Dealu focarul a fost identificat într-o exploataţie unde se aflau 11 porci, la trei dintre ei existând semne clinice de boală.

În localitatea Brădeşti, virusul a apărut într-o exploataţie cu 31 de capete, unde au murit doi porci iar alţi doi prezentau semnele clinice de boală.

În ambele cazuri, proprietarii au anunţat medicii veterinari, care au prelevat probe de sânge ce au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti, unde a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane.

De asemenea, virusul a fost identificat şi la un porc mistreţ împuşcat pe fondul de vânătoare 11 Jolotca, în apropierea graniţei de judeţ cu judeţul Mureş, pe teritoriul administrativ al comunei Remetea.

În toate cele trei situaţii s-au întocmit planuri de măsuri pentru combaterea focarelor, care au inclus, printre altele uciderea porcilor din cele două exploataţii, dar şi a mistreţilor de pe fondul de vânătoare afectat.

De asemenea, s-au impus măsuri în gospodăriile unde a fost confirmat virusul, atât privind distrugerea oricărei substanţe sau deşeu care ar putea fi contaminat, cât şi privind circulaţia animalelor sau a oamenilor.

Au fost stabilite, în toate cazurile, zone de restricţie, de protecţie şi de supraveghere, iar autorităţile au stabilit măsurile specifice, aprobate de Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Harghita.

Source

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Am detectat AdBlocker!

Am detectat că utilizați extensii pentru a bloca anunțuri. Vă rugăm să ne sprijiniți dezactivând acest dispozitiv de blocare a reclamelor.