Vladimir Putin a participat online la lansarea la apă a unei fregate înarmate cu noile rachete hipersonice de croazieră Zircon

Preşedintele rus Vladimir Putin a participat miercuri, prin sistem videoconferință, la lansarea la apă a unei fregate înarmate cu noile rachete hipersonice de croazieră Zircon, despre care a afirmat că sunt unice în lume, relatează Reuters.

04 Ianuarie 2023, 14:21 (actualizat 04 Ianuarie 2023, 14:34) Știrile TVR |

Vladimir Putin / FOTO: Captură kremlin.ru

“De această dată, nava este echipată cu cel mai nou sistem de rachete hipersonice – Zircon -, care nu are analog”, a declarat Putin într-o videoconferinţă cu ministrul Apărării Serghei Şoigu şi cu Igor Krohmal, comandantul fregatei “Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Gorşkov”.

“Vreau să urez echipajului navei succes în serviciul lor pentru binele Patriei”, a mai spus liderul de la Kremlin.

Ministrul Şoigu, care a precizat că fregata va naviga prin Oceanul Atlantic, Oceanul Indian şi Marea Mediterană, a subliniat că rachetele hipersonice Zircon pot învinge orice sistem de apărare antirachetă, putând atinge o viteză de 9 ori mai mare decât a sunetului şi având o rază de acţiune de peste 1.000 de kilometri.

“Principalele eforturi în timpul campaniei se vor concentra pe contracararea amenințărilor la adresa Rusiei, menținerea păcii și stabilității regionale în comun cu țările prietene. În timpul exercițiilor și antrenamentului, echipajul va exersa folosirea armelor hipersonice și a rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune în diferite condiții de mediu”, a declarat Șoigu.

“Sunt foarte bucuros. Felicitări. Aceasta este o lucrare comună mare, mare, care s-a încheiat cu un rezultat bun, așteptat. Începeți să finalizați sarcinile”, a declarat Putin.

Rusia, China şi SUA sunt angajate în prezent într-o competiţie a armelor hipersonice, menţionează Reuters, preluată de Agerpres.

Source