Vladimir Putin nu mai poate merge în 123 de state fără să fie arestat după mandatul emis pe numele lui de Curtea Penală Internațională

Președintele american Joe Biden consideră justificat mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin. Iar seful diplomației europene spune că este o decizie importantă a Justiției internaționale. De ieri, Vladimir Putin este oficial suspectat de crime de război comise în Ucraina și deportarea copiilor și adulților din țara cotropită, în Rusia. Curtea Penală a emis un mandat de arestare și pe numele șefei Comisiei prezidențiale ruse pentru drepturile copiilor.

18 Martie 2023, 19:56 (actualizat 18 Martie 2023, 20:05) Știrile TVR |

Ucrainenii s-au bucurat de hotărârea Curții penale internaționale, dar majoritatea nu cred că Putin o va sfârși după gratii.

Pentru președintele Zelenski, decizia Curții penale internaționale este începutul unui proces promițător: „Şeful unui stat terorist şi un alt oficial rus au devenit oficial suspecţi de crime de război. Şi pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni, dislocarea lor şi transferarea lor pe teritoriul statului terorist.”

Tânăra din imagine este mâna dreaptă a lui Putin, șefa comisiei prezidențiale pentru drepturile copilului. Planurile de deportare ale minorilor ucraineni în Federația Rusă au trecut prin mâna ei. Ea este cea pe numele căreia a fost emis mandat de arestare alături de cel pentru Putin. Sunt date care arată că au fost vizați în primul rând copii neînsoțiți din zonele ocupate. Erau duși în Rusia și apoi plasați în familii sau chiar dați spre adopție.

(w500) Șefa comi

Reed Brody este procuror la Curtea penală internațională și autorul volumului Cum să prinzi un dictator. Într-un interviu acordat jurnaliștilor EBU la sfârșitul lunii ianuarie el spunea că sunt dovezi clare privind crimele de război care în cele din urma duc la Putin și colaboratoarea sa: „Transferul forţat al copiilor, aşa cum îl vedem, este clar o crimă de război, dar şi o crimă împotriva umanităţii pentru că a fost realizat pe scară largă şi sistematic, dar şi pentru că a fost comis în contextul crimelor împotriva umanităţii.”

Procurorul Curții penale care a anunțat decizia spunea că primul pas a fost făcut și că executarea acestei hotărâri depinde de cooperarea la nivel internațional.

Iva Vukusic, prof. istorie, Universitatea Utrecht: „Trebuie să nu uităm că nu va fi arestat imediat. Putin nu e prost. Nu va călători în ţările în care poate fi prins.”

Rebecca Hamilton, expert în drept international: „Prin acuzarea lui Putin şi prin decizia CPI că sunt motive credibile ca el să fie tras la răspundere pentru crime de război se transmite un mesaj foarte puternic întregii comunităţi politice care este implicată şi încearcă să negocieze şi să pună capăt războiului. Şi un semnal mai puţin vizibil este către disidenţii ruşi că aceasta este o acuzaţie care îl scoate în afara legalităţii pe Putin în ochii lumii.”

Așadar, arestarea lui Putin nu este iminentă. Este însă un semnal că investigația este pe drumul cel bun, iar mandatul îl va izola și mai mult pe liderul de la Kremlin. Practic, sunt 123 de state membre ale Curții Penale care sunt obligate să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor.

Source

Distribuie știrea