Volodimir Zelenski: Statul de drept global trebuie să „funcţioneze din nou”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri liderilor mondiali ca o ordine internaţională bazată pe reguli să „funcţioneze din nou”, opunându-se utilizării forţei de către Rusia, relatează Reuters.

Într-o intervenţie video la o conferinţă globală găzduită de Coreea de Sud, Zelenski – a cărui ţară a fost invadată de Rusia în 2022 – a spus că multe naţiuni şi regiuni ale lumii vor beneficia de restabilirea statului de drept internaţional, notează Agerpres.

„Împreună trebuie să facem ca forţa care a înnebunit să revină la reguli şi să facem ca regulile să funcţioneze din nou”, a declarat el la Summit-ul pentru Democraţie, o iniţiativă a preşedintelui american Joe Biden care vizează să abordeze modalităţi de a opri regresul democratic şi eroziunea drepturilor şi libertăţilor.

Zelenski a spus că pentru ca pacea să prevaleze, Congresul SUA – unde disputele politice au împiedicat adoptarea unui proiect de lege care ar oferi încă 60 de miliarde de dolari ajutor Ucrainei – trebuie să se alăture lumii pentru a fi „co-autorii unei fiabilităţi solide”.

Kievul şi partenerii săi occidentali au acuzat Rusia că foloseşte pretexte pentru a duce un război nejustificat de cucerire colonială în Ucraina. Rusia susţine că a trimis trupe în Ucraina în urmă cu doi ani într-o „operaţiune militară specială” pentru a-şi asigura propria securitate.

Distribuie știrea