Voluntari care se dedică trup și suflet refugiaților din Ucraina

La frontierele României, scenele cu femei și copii refugiați din calea războiului sunt la fel de sfâşietoare ca în primele zile. Zeci de mii de ucraineni întră în țară noastră în căutarea unui loc sigur. Iar voluntarii, români și ucraineni deopotrivă, le alină suferința cu vorbe bune, îi ajută cu actele, cu traducerea, le caută adăpost și le oferă mâncare caldă.

11 Martie 2022, 08:31 (actualizat 11 Martie 2022, 08:34) |

Andrei şi nu stă locului o clipă. Locuieşte în Galați, dar de 12 zile s-a mutat cu totul la punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, din județul Tulcea. E mereu pregătit să îi ajute pe refugiații ucraineni.

Uneori simt un nod în gât, dar nu vreau să par slab în fața oamenilor. Cea mai urâtă poveste din punctul meu de vedere a fost o mamă cu 4 copii. Era epuizată de drum, după 3 zile de drum continuu, veniți de lângă Odesa și într-o singură mășină erau 7-8 persoane, între care copii mici de 3 ani, a spus voluntarul Andrei Catrinoiu

În ultimele două săptămâni, Andrei a stat acasă doar 5 ore.

Prieteni nu mai am, nu mai există, familia dacă are nevoie, să se descurce, încerc să mă împart în toate direcțiile, a mai spus Andrei Catrinoiu

Anastasia are 24 de ani și a fugit din Odesa bombardată împreună cu bebelușul de 10 luni și cu mama sa.

Vrem să rămânem aici. Voluntarii ne vor ajuta, nu avem unde să mergem, a spus Anastasia.

Serioja este ucrainean, dar s-a născut în România. De 20 de ani locuiește în Cluj-Napoca. De când a izbucnit războiul, nu a făcut altceva decât să adune medicamente și obiecte de igienă și le transporte în Ucraina.

De exemplu o maternitate dintr-un orășel mic la sud de Kiev este înconjurată de ocupanți, este o tragedie de nedescris, a spus voluntarul Serioja Ruscovan.

Sofia este studentă în anul VI la Medicină. S-a născut în România, dar o parte din familia ei se află în Ucraina. Așa că, de când a izbucnit războiul, a făcut totul pentru refugiați.

Ne-am ocupat de materialele sanitare și igienice, le-am sortat, le-am pus în cutii, le-am sigilat, a precizat Sofia Fertadi

Numai din Cluj Napoca au ajuns în Ucraina până acum trei transporturi cu materiale sanitare. Altele sunt programate să plece în zilele următoare.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea