Vor avea loc negocieri directe Rusia-NATO pe tema Ucrainei. Moscova vrea garanții de securitate

NATO şi Rusia vor începe negocieri directe pentru dezamorsarea situaţiei de la frontiera Ucrainei. Tratativele ar urma să înceapă pe la jumătatea lunii ianuarie, însă Rusia pune o serie de condiţii. Vrea garanţii de securitate din partea aliaţilor.

27 Decembrie 2021, 21:14 (actualizat 27 Decembrie 2021, 21:31) |

Printre garanțiile de securitate pe care Rusia vrea să le negocieze cu aliații figurează angajamentul NATO de a renunța la orice activitate militară în Europa de Est și în Ucraina. Surse NATO afirmă că e o propunere inacceptabilă.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: Dacă ei pun sisteme antibalistice în Ucraina, rachetele pot ajunge la Moscova în 4-5 minute. Unde să ne mai ducem? Pur şi simplu ne-au adus în situaţia de a spune „Stop!”

Casa Albă a respins recent acuzațiile liderului rus, care a indicat Occidentul drept promotor al tensiunilor cu Ucraina și a precizat că singura agresiune pe care o remarcă este retorica belicoasă a lui Vladimir Putin și creșterea prezenței militare ruse la frontiera cu Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat Consiliul NATO-Rusia pe 12 ianuarie.

Kamala Harris, vicepreşedinte SUA: Avem dialog direct cu Rusia. Am spus clar că Rusia nu trebuie să invadeze Ucraina, că trebuie să susţinem şi susţinem integritatea teritorială a Ucrainei. Colaborăm cu aliaţii noştri în acest sens şi suntem pregătiţi să instituim sancţiuni fără precedent.

Rusia nu va negocia doar cu NATO. Tot luna viitoare, la Geneva, probabil, va avea loc un dialog direct Rusia-Statele Unite.

Liviu Iurea, corespondent TVR la Moscova: „Rusia intenționează să poarte discuții pe mai multe planuri. Nu dă înapoi de la negocierile cu Alianța Nord Atlantică, dar se pare că mai relevante pentru Moscova sunt acele acorduri care pot fi încheiate cu Statele Unite. De-a lungul istoriei, chestiunile cele mai sensibile, mai ales cele legate de securitate, au fost tranșate direct, între administrațiile de la Kremlin și Casa Albă”.

Până la diplomație însă, Rusia a organizat un amplu exercițiu militar în sud-vestul federației, cu simulări tactice la care participă unități terestre și aeriene, dar și echipele speciale ale serviciilor de informații ale armatei.

Source

Distribuie știrea