Washingtonul condamnă ferm execuţiile din Iran după ce Teheranul a anunţat spânzurarea sâmbătă a doi bărbaţi

Statele Unite au denunţat ferm sâmbătă execuţiile a doi bărbaţi, condamnaţi la moarte în cadrul manifestaţiilor din Iran, relatează AFP.

08 Ianuarie 2023, 06:35 (actualizat 08 Ianuarie 2023, 06:39) Știrile TVR |

Ned Price

„Aceste execuţii sunt un element cheie al strategiei regimului pentru a reprima manifestaţiile”, care zguduie ţara de luni de zile, a subliniat el.

Justiţia iraniană a anunţat spânzurarea sâmbătă a acestor doi bărbaţi, în opinia autorităţilor vinovaţi de uciderea unui paramilitar în timpul manifestaţiilor declanşate în urma morţii, la 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini.

Un tribunal de primă instanţă i-a condamnat pe cei doi bărbaţi la moarte pe 4 decembrie, iar Curtea Supremă le-a confirmat sentinţele pe 3 ianuarie, justiţie considerată drept „expeditivă” de ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului.

De la începutul mişcării de protest, justiţia a condamnat la moarte 14 persoane în legătură cu manifestaţiile, patru fiind deja executate, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe informaţii oficiale. Dintre acestea, patru au fost executate, două şi-au văzut pedeapsa confirmată de Curtea Supremă, şase aşteaptă noi procese şi alte două pot face apel. Preluare: Agerpres

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea