Washingtonul îi cere lui Putin să “recunoască realitatea” după ce liderul de la Kremlin a vorbit despre “războiul din Ucraina”. Un deputat municipal din Sankt Petersburg a depus plângere la adresa lui Putin

Statele Unite au lansat, pe un ton ironic, un apel către preşedintele rus Vladimir Putin pentru recunoaşterea realităţii conflictului din Ucraina.

24 Decembrie 2022, 07:54 (actualizat 24 Decembrie 2022, 07:57) Știrile TVR |

Departamentul de Stat

“Din 24 februarie, Statele Unite şi restul lumii ştiu că ‘operaţiunea militară specială’ a fost un război neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei”, a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

“În cele din urmă, după 300 de zile, Putin i-a spus războiului pe nume“, a adăugat el. “Ca următor pas în recunoaşterea realităţii, îl îndemnăm să pună capăt acestui război prin retragerea trupelor sale din Ucraina”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt.

“Agresiunea Rusiei împotriva suveranităţii vecinului său a provocat moartea, distrugerea şi strămutarea unor populaţii”, indiferent de terminologia folosită de Putin, a continuat Departamentul de Stat.

La rândul său, un deputat municipal rus din Sankt Petersburg, Nikita Iuferev, a anunţat că a depus o plângere împotriva preşedintelui Vladimir Putin, pe care îl acuză că a difuzat “informaţii false” folosind cuvântul “război” pentru a descrie operaţiunea rusă din Ucraina.

Această cerere nu are şanse de reuşită, cu atât mai mult cu cât textul deputatului local conţine mai multe erori factuale, precum data discursului lui Putin sau chiar numele preşedintelui, scris într-un loc la feminin, notează AFP, preluată de Agerpres.

Source