Utilizatorii WhatsApp au la dispoziţie câteva săptămâni pentru a accepta ”Politica de Confidenţialitate” a aplicaţiei şi ”Termenii şi Condiţiile”, ambele actualizate în decursul ultimelor luni, care presupun partajarea datelor cu Facebook, în caz contrar le vor fi restricţionate accesul la unele dintre funcţiile-cheie ale platformei, notează blogul din România al producătorului de soluţii antivirus, Eset, preluat de Agerpres.
Cu toate acestea, reprezentanţii aplicaţiei de chat precizează că „nimeni nu va avea contul şters şi nici nu îşi va pierde accesul la WhatsApp (…) din cauza acestei actualizări”, ci „pot descărca un raport al contului lor şi îşi pot exporta istoricul chat-ului înainte de a trece la o altă platformă şi de a-şi şterge contul WhatsApp”.
Iniţial, WhatsApp atenţiona că utilizatorii care refuză să-şi dea consimţământul pentru această politică actualizată vor avea, în cele din urmă, conturile suspendate sau şterse. Ulterior, aplicarea noilor practici de partajare a datelor a fost amânată pentru jumătatea lunii mai.
„În ultimele câteva săptămâni am afişat o notificare în WhatsApp care oferă mai multe informaţii privind actualizarea. După ce le-am acordat tuturor utilizatorilor timp pentru a analiza aceste actualizări, continuăm să le reamintim celor care nu au avut şansa de a face acest lucru să citească aceste informări şi să le accepte. După o perioadă de câteva săptămâni, memento-ul pe care îl primesc oamenii va deveni în cele din urmă persistent”, se arată în cea mai recentă actualizare WhatsApp a problemei, potrivit Eset.
În plus, compania subliniază că acest lucru nu va afecta toţi utilizatorii în acelaşi timp. Astfel, dacă la început, timp de câteva săptămâni, utilizatorii vor putea în continuare să răspundă atât la apeluri telefonice, cât şi la apeluri video, dar nu vor putea accesa listele lor de chat, după acest pas WhatsApp nu va mai direcţiona niciun mesaj sau apel către dispozitivul utilizatorului.
„De la confuzia iniţială din jurul anunţării noii politici de confidenţialitate, WhatsApp s-a străduit să atenueze preocupările utilizatorilor cu privire la ce tip de date ar împărtăşi cu alte companii deţinute de Facebook. Cu toate acestea, chiar şi după asigurările sale că actualizarea a fost orientată către companii şi că mesajele şi apelurile utilizatorilor vor rămâne private şi sigure, au existat rapoarte despre utilizatorii care au renunţat la WhatsApp în favoarea platformelor concurente. Într-adevăr, politica nu are nicio implicaţie pentru confidenţialitatea conversaţiilor utilizatorilor – acestea rămân criptate de la un capăt la altul şi nici WhatsApp, nici Facebook nu vor putea vizualiza conţinutul mesajelor, nu vor asculta apelurile utilizatorilor sau vor păstra jurnalele pentru a vedea cu cine interacţionează utilizatorii”, susţin specialiştii Eset.
O menţiune importantă este că utilizatorii WhatsApp din Europa nu sunt vizaţi de noile reguli.