Zeci de mame refugiate și copiii lor au găsit adăpost la familiile de etnici ucraineni din Banat

28 Februarie 2022, 12:52 (actualizat 28 Februarie 2022, 14:48) |

Cu câteva bagaje, înfometați, obosiți, cu telefoanele descărcate și moralul la pământ, așa au ajuns primii 70 de cetățeni ucraineni care s-au refugiat din calea războiului în comună Știuca, din județul Timiș. Îngrijorați de ceea ce au lăsat în urmă, dar mulțumiți că sunt în siguranță, oamenii trăiesc acum cu frică pentru rudele rămase în calea tancurilor rusești.

Suntem din Ucraina, din orașul Ivano-Frankivsk, acolo trăim. Când au început să ne bombardeze, în 10 minute am strâns câteva haine, am închis ușa de la casă și am plecat, spune Nadejda.

Totul a început în data de 24 februarie, dimineața, pe la ora șase-șapte, încă dormeam. Am auzit zgomot, pe urmă au sunat sirenele, au luat copiii, am urcat în mașină și am plecat la sat, la socrii, povestește o altă femeie.

Nadejda povestește că și-a făcut bagajul în 10 minute cu speranța că va ajunge la mama ei în Italia, unde își va așteapta și soțul. Cel mai greu moment a fost stresul de la graniță, pentru că nu știa dacă va reuși să treacă cu bine în România.

Comuna Ştiuca, din Timiş este de câteva decenii bune căminul celei mai mari comunități ucrainene din vestul țării. Oamenii s-au stabilit aici în urmă cu zeci de ani când au venit din zona Maramureșului.

Localnicii urmăresc cu sufletul la gură războiul de la granițele României și sunt în contact cu familiile de acolo. I-au așteptat pe primii refugiați ca pe niște rude apropiate și spun că îi vor sprijini pe toți cei rămași fără adăpost.

Am plâns când am auzit și ne-a durut sufletul. Ea zice, săraca, ce să facem dacă nu avem transport stăm pe capul vostru, eu am zis stați bine că sunteți obosiți, mai ales copiii, a spus gazda Eudochia Turcin.

Mame cu copii s-au cazat acasă la sătenii din Banat, unde localnicii le-au pus la dispoziție tot ce au avut mai bun. 4 mame și 8 copii stau acum la familia Turcin din comuna Știuca.

Alte autocare cu refugiați ucraineni sunt așteptate să ajungă și astăzi în comuna Știuca și în alte localități din județul Timiș.

Mulți spun că vor să ajungă în vestul Europei la familii, așa că reprezentanții unei biserici din zona să ajungă la destinație, asigurându-le transportul și tot sprijinul necesar.

Source