Zeci de mii de hectare de culturi, afectate de secetă în zonele sudice și estice. Marcel Ciolacu: România nu are probleme în ceea ce privește securitatea alimentară. Ministrul Agriculturii susține că fermierii afectați vor primi despăgubiri

Zeci de mii de hectare de culturi din sudul și estul țării au fost distruse de seceta din ultima perioadă. În județele Buzău, Vrancea și Galați, de exemplu, recoltele de porumb și floarea soarelui sunt pierdute în proporție de peste 90%. Agricultorii spun că situația este critică și că fără despăgubiri și strategii pe termen lung nu și vor mai putea cultiva pământul. Premierul Marcel Ciolacu și Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, au făcut astăzi o vizită în județele Vrancea și Galați, unde au anunțat investiții în sistemele de irigații.

Pe zeci de mii de hectare, porumbul și floarea soarelui au fost serios afectate de seceta care a cuprins sudul și estul României în ultima lună.

Teofil Dascălu, preşedintele Asociaţiei Culturilor de Cereale şi Plante Vrancea: Știm cu toții că situația este critică. Ajutorul trebuie să vină sub forma unei strategii.

Reprezentanții asociațiilor producătorilor agricoli spun că situația ar putea conduce la o majorare a prețurilor materiei prime și implicit a produselor de la raft.

Florentin Barbu, preşedinte Uniunea Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal: Prețul este posibil să crească puțin, dar nu cât să acopere pagubele. În 15 august se va începe recoltarea porumbului, mai devreme cu trei săptămâni.

Citește și: Premierul a afirmat că e necesară o intervenţie rapidă în cazul fermierilor afectaţi de secetă

Pentru a vedea care este situația în teren și care este ritmul de dezvoltare a sistemelor de irigații, premierul Marcel Ciolacu și Ministrul Agriculturii au făcut o vizită în Județele Vrancea și Galați.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: O să mărim hectarele care pot fi irigate. La 1,6 milioane de hectare irigate, România nu are probleme în ceea ce privește securitatea alimentară.

Ministrul Agriculturii susține că fermierii afectați de secetă vor primi despăgubiri cuprinse între 200 și 250 de euro pentru fiecare hectar compromis de temperaturile ridicate.

Florin Barbu, Ministrul Agriculturii: 15 septembrie este ultimul termen prin ordin de ministru prin care trebuie să finalizeze aceste procese verbale de calamități. Efortul pe care îl facem este să plătim despăgubirile pentru culturile de primăvără, până când fermierii trebuie să înceapă să însămânțeze culturile.

Unii fermieri spun însă că sumele ar putea fi insuficiente.

Citește și: Proiect pilot în Buzău. Apa uzată din staţia de epurare, resursă pentru culturile de cereale şi legume pe timp de secetă

Distribuie știrea