Zeci de procurori DNA au dat instituţia în judecată şi cer salarii de 8000 de euro ca la Parchetul European, în locul celor peste 5000 de euro pe care îi încasează în acest moment. Ei susţin că sunt discriminaţi pentru că fac o muncă similară cu a procurorilor de la Parchetul European, dar sunt plătiţi mai prost. Nu e prima dată când magistraţii dau statul în judecată pentru salarii. Aşa s-a ajuns în situaţia în care Guvernul trebuie să le achite acestora restanţe salariale de aproape un miliard de euro.
Printre cei 43 de procurori DNA care au dat instituția în judecată este și unul dintre adjuncții procurorului- șef și aproape toți șefii de secții.
Nemulțumiți că primesc salarii de numai 5.000 de euro, ei vor majorarea sumelor până la 8.000 de euro, ca la Parchetul European.
Alex Costache, jurnalist TVR: Niciunul dintre procurorii DNA care au dat instituţia în judecată, nici conducerea DNA nu au comentat acest demers în instanţă, însă, în cererea de chemare în judecată, procurorii DNA au argumentat faptul că ar avea condiţii de angajare şi competenţe similare cu ale procurorilor de la Parchetul European, adică ar instrumenta dosare la fel de grele, la fel de complexe.
Procurorii DNA cer să li se mărească salariile retroactiv, din 2021, când a fost înfințat Parchetul European. Solicită și dobânzi, dar și actualizarea cu rata inflației.
Nu e prima dată când se întâmplă acest lucru. În 2005-2006, procurorii DNA erau plătiți cu 40 la sută mai mult decât colegii lor de la alte parchete. Aceștia din urmă au dat statul în judecată și au obținut și ei spor de 40 la sută.
Săptămâna trecută, Guvernul a alocat din fondul de rezervă aproape 120 de milioane de euro pentru restanțele salariale ale magistraților.
În decembrie anul trecut, Guvernul a dat alte 200 de milioane de euro pentru același lucru, însă ministrul Justiției solicitase suma uriașă de 700 de milioane de euro.