Zelenski, despre avioanele pe care le aşteaptă de la aliaţi: Noi tot aşteptăm. Aşa cum mama mă aştepta mereu să vin când se termina şcoala şi eu găseam mereu un motiv să întârzii. E acelaşi lucru, doar că mult mai serios

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor săi, în marja summitului NATO de la Washington, un mare număr de avioane de luptă occidentale, în efortul de a contracara invazia lansată în februarie 2022 de Rusia, relatează miercuri dpa.

Ucraina speră să primească primele aeronave F-16 în cursul acestei veri, dar are nevoie de cel puţin 128, a declarat Zelenski marţi în cursul unui speech la Fundaţia Ronald Reagan din capitala americană.

Rusia a reuşit să desfăşoare 300 de aeronave militare pe zi pentru a ataca Ucraina, a notat Zelenski.

„Ştiţi, noi tot aşteptăm. Aşa cum mama mă aştepta mereu să vin când se termina şcoala şi eu găseam mereu un motiv să întârzii. E acelaşi lucru, doar că mult mai serios”, a spus Volodimir Zelenski, potrivit media ucrainene.

Cu aprobarea Statelor Unite ca producător, Olanda şi Danemarca vor să furnizeze Ucrainei avioane F-16. Piloţi şi mecanici ucraineni sunt instruiţi de câteva luni pentru folosirea acestor aeronave, care nu au ajuns însă deocamdată în Ucraina.

Principalul scop urmărit cu aceste avioane este de a împiedica aviaţia rusă să bombardeze nestingherită.

Se discută mereu doar de 10 sau 20 de avioane, a spus Zelenski la Washington. „Chiar dacă ar fi 50, nu înseamnă nimic. Ei (ruşii) au 300”, a subliniat preşedintele ucrainean. „Atât timp cât nu vom avea 128 de aeronave, nu vom putea concura cu ei în aer”, a conchis el. 

Distribuie știrea