Zelenski va face propuneri de pace Rusiei după ce acestea vor fi agreate de comunitatea internaţională

Preşedintele Zelenski a afirmat la summitul din Elveţia că va face propuneri de pace Rusiei după ce acestea vor fi agreate de către comunitatea internaţională. Lideri din 100 de ţări şi organizaţii internaţionale încearcă să ajungă la un consens privind o aşa numită formulă a păcii juste în Ucraina.

Premierul britanic a cerut definirea principiilor unei astfel de păci. Iar preşedinta Comisiei Europene a avertizat că îngheţarea conflictului reprezintă reţeta  pentru viitoare războaie de agresiune.

Preşedintele Finlandei a declarat că este nevoie de o nouă întâlnire cât mai curând şi a evocat invadarea ţării sale de către ruşi în Al Doilea Război Mondial, când Finlanda a pierdut 10% din teritoriu.

Cancelarul Austriei a apreciat că ţările occidentale, SUA sunt de acord cu ce ar trebui să se întâmple în Ucraina, dar nu este suficient. E ca şi cum am fi într-o cameră cu ecou, a spus Nehammer.

Arabia Saudita şi Turcia au criticat faptul că Rusia, care a criticat summitul, nu a fost invitată în Elveţia.  Majoritatea statelor prezente au reiterat sprijinul pentru Ucraina şi au făcut apel la o pace justă bazază pe Carta Naţiunilor Unite.

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris: Să nu se hotărască nimic despre sfârșitul acestui război fără Ucraina. În schimb, însă,  Putin a înaintat o propunere.  Dar trebuie să spunem adevărul. El nu cere negocieri. El cere capitularea.

Volodimir Zelenski: Acum Rusia nu este aici. De ce? Pentru că dacă Rusia ar fi interesată de pace, nu ar fi război. Trebuie să decidem împreună ce înseamnă o pace justă pentru lume și cum poate fi realizată într-un mod cu adevărat durabil. Carta ONU Carta este baza pentru noi. Și  când planul de acțiune va fi pe masă, agreat de toți și transparent, atunci va fi comunicat reprezentanților Rusiei.

Propunerea de pace a Rusiei? O nebunie. Aceasta a fost reacţia premierului Olandei, Mark Rutte, posibil succesor al lui Jens Stoltenberg în poziţia de secretar general al NATO.

Premierul Olandei, Mark Rutte: Cum veţi vorbi cu Rusia? Cred că va veni şi acest moment, altfel trenul pleacă fără el (n.r.Putin). Aşa că va încerca să se urce la bord, dar mai întâi avem această întâlnire.

Kremlinul a declarat ca Occidentul a reacţionat neconstructiv la propunerile preşedintelui Putin privind o nouă arhitectură de securitate şi discuţii de pace cu Ucraina.

Rusia a anunţat  că ar pune capăt războiului dacă Kievul va fi de acord să renunţe la aderarea la NATO şi să-şi retragă trupele din 4 regiuni revendicate de Moscova. Kievul a respins imediat propunerile Kremlinului.

Distribuie știrea