Zelensky spune că Scholz ascunde adevăratul motiv pentru care nu trimite rachetele Taurus Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky l-a criticat dur pe cancelarul german Olaf Scholz pentru că a refuzat să furnizeze Kievului rachete de croazieră Taurus fabricate în Germania și a sugerat că reticența se bazează pe dorința de-a păstra armele pentru apărarea Berlinului în fața amenințării ruse, relatează Politico.

„Din câte am înțeles, cancelarul crede că, fiind reprezentantul unui stat nenuclear, aceasta este singura armă pe care o are Germania, este cea mai puternică”, a declarat Zelensky despre rachetele Taurus într-un interviu acordat către Axel Springer, compania mamă a Politico. „Mi-a împărtășit mesaje în care îmi spunea că nu-și poate lăsa țara fără o armă atât de puternică”, a adăugat Zelensky despre Scholz.

Cu toate acestea, guvernul german prezintă publicului său o logică cu totul diferită pentru a nu trimite armele. Scholz a refuzat cu fermitate să trimită rachete Taurus în Ucraina, afirmând în declarații publice că o astfel de acțiune ar putea duce la o escaladare a războiului și ar putea chiar să atragă Germania într-un conflict direct cu Rusia.

Ucrainenii doresc ca rachetele Taurus ale Germaniei, care au o rază de acțiune de aproximativ 500 de kilometri și poartă un focos puternic, să lovească ținte aflate în spatele liniilor de front, cum ar fi podul Kerci care leagă Rusia de Crimeea ocupată.

Cu toate acestea, comentariile lui Zelensky – dacă Scholz a fost pe deplin înțeles – sugerează că există o motivație pe care cancelarul nu a rostit-o public – sau cel puțin o explicație pe care Scholz s-ar fi simțit confortabil să i-o ofere lui Zelensky: aceea că Berlinul are nevoie de arme pentru a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin să atace Germania.

Zelensky a declarat că Scholz vede rachetele Taurus ca pe un mijloc de descurajare în fața unui atac nuclear, deși președintele a adăugat că nu vede logica acestui lucru. „Orice rachetă”, a spus el, „nu va proteja pe nimeni de atacuri nucleare, dacă izbucnește un război nuclear, Doamne ferește”.

„Este foarte important ca oamenii să știe că aveți ceva special, niște arme speciale. Și dacă va fi un război, va fi util”, a adăugat el.

Versiunea prezentată germanilor

Cu toate acestea, Scholz a prezentat publicului german o versiune mult diferită, descriindu-se ca un lider care poate oferi ajutor Ucrainei fără a depăși liniile care ar duce la un război mai larg. Unii politicieni din cadrul partidului său s-au referit la el ca la un „cancelar al păcii” pentru această abordare.

Chiar dacă membrii propriului său guvern de coaliție – împreună cu liderii opoziției conservatoare – l-au îndemnat să trimită rachete Taurus în Ucraina, Scholz a refuzat, argumentând că această acțiune ar provoca Rusia.

„Aceasta este o linie pe care nu vreau să o depășesc în calitate de cancelar”, a declarat Scholz în martie. „Am responsabilitatea de a împiedica implicarea Germaniei în acest război”.

Scholz a încercat, de asemenea, să argumenteze că utilizarea rachetelor Taurus ar necesita ca Berlinul să desfășoare trupe terestre în Ucraina pentru a ajuta la operarea acestora – o opinie care nu este împărtășită de către comandanții săi de rang înalt.

În interviul său, Zelensky a atacat nu numai reticența Germaniei de a trimite rachetele, ci și ritmul în care SUA permit forțelor ucrainene să folosească avioane de luptă F-16 și rachete ATACMS furnizate de americani.

„Întotdeauna folosesc logica în pașii mei, în cuvintele și concluziile mele”, a spus el. „Și pur și simplu nu înțeleg logica din spatele unei decizii, de exemplu, când unul dintre partenerii noștri are arme de care Ucraina are nevoie astăzi pentru a supraviețui. Și nu înțeleg de ce nu ni le furnizează”.

Distribuie știrea