ZI ISTORICĂ | Se împlinesc 31 de ani de la primul „Pod de flori” de peste Prut. Când și cum a avut loc evenimentul

Zi istorică pentru români. Se împlinesc 31 de ani de la Podul de Flori deschis pentru câteva ore între România și Republica Moldova. Pentru prima oară după cel de-al Doilea Război Mondial, frontiera româno-sovietică a fost traversată fără acte.

06 Mai 2021, 14:37 (actualizat 06 Mai 2021, 14:43) |

Pe 6 mai 1990 cortina de fier dintre URSS și România a căzut, iar românii de pe ambele maluri ale Prutului- despărțiți timp de 50 de ani- s-au reîntâlnit și au aruncat flori pe apa râului pentru a marca evenimentul. De aceea, acțiunea poartă numele simbolic „Podul de flori”, iar astăzi se împlinesc 31 de ani de la acel moment.

La primul „Pod de flori”, organizat pe 6 mai 1990, dată la care frontiera către Basarabia a putut fi trecută fără acte, au participat peste un milion de oameni.

Podul semnifica frăţia, dorinţa de apropiere, istoria comună a populației de pe cele două maluri ale Prutului. Această primă deschidere a graniţelor dintre România şi Republica Moldova s-a materializat în mii de flori aruncate în apa Prutului de pe ambele maluri.

În ziua respectivă, între orele 13:00 și 19:00, locuitorilor din România li s-a permis să treacă Prutul fără pașaport și viză. De-a lungul frontierei de 700 km de pe Prut, au fost create opt puncte de trecere: Miorcani – Pererita, Stânca – Costești, Iași – Sculeni, Ungheni – Pod Ungheni, Albița – Leușeni, Fălciu – Țiganca, Oancea – Cahul și Galați – Giurgiulești.

Al doilea „Pod de flori” a avut loc la 16 iunie 1991, ocazie cu care deja cetăţenii din actuala Rep. Moldova au putut intra în România fără acte. Chiar dacă scopul re-unificării nu a fost atins atunci, momentul „Podurilor de flori” a reactivat multor oameni conştiinţa faptului că indiferent de ce parte a Prutului trăiesc, aparţin unui singur neam.

Source

Distribuie știrea