Ziua Națională a Lecturii, ca un semnal de alarmă. Tot mai puține biblioteci școlare. 11 milioane de români n-au citit nicio carte în ultimul an

Lectura s-a bucurat de o zi națională specială, pentru al treilea an consecutiv. Bibliotecile, casele de cultură și muzeele din toată țara au organizat diverse ateliere, iar elevii au fost invitați să descopere bucuria cititului. Însă lectura nu se numără printre preferințele românilor. Datele oficiale arată că 11 milioane dintre aceștia nu au citit vreo carte în ultimul an, fie că n-au timp, fie că nu sunt interesați.

Sute de elevi, însoțiți de profesori, au venit la atelierele de lectură de la Muzeul Literaturii Române. Copiii i-au descoperit pe marii scriitori prin metode ingenioase, inclusiv prin cântec.

Pasiunea pentru citit se formează deopotrivă în familie și la școală. Și bunicii își amintesc asta, din copilăria lor.

Bucuria lecturii a fost împărtășită elevilor și la Biblioteca Județeană din Craiova. Cei mici au fost încântați.

Citește și: Cărțile ajung pe patru roți la copiii din mai multe sate, în județul Cluj.

Totuși, în ultimii ani, numărul bibliotecilor școlare a scăzut constant, iar România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de carte.

11 milioane de români n-au citit nicio carte în ultimul an. Unii pentru că n-au timp, alții pentru că pur și simplu nu vor. Sunt cele mai proaspete date ale Institutului Național de Statistică.

Citește și: Gara din Constanța are o bibliotecă, amenajată chiar de angajați, lângă casa de bilete

Așadar, Ziua Națională a Lecturii nu ar trebui percepută ca o sărbătoare, ci ca un semnal de alarmă.

15 februarie marchează și nașterea a două personalități care au influențat dezvoltarea învățământului și culturii românești, Titu Maiorescu și Spiru Haret.

Citește și: 15 februarie, Ziua națională a lecturii

Distribuie știrea