Anul 1924 a fost unul dintre cei mai importanţi pentru politica externă românească din secolul al XX-lea. De aceea, Familia Regală a României doreşte să sărbătorească centenarul vizitelor diplomatice care au dus România în atenţia lumii.
În urmă cu 100 de ani, Ferdinand Întregitorul şi Regina Măria au început un turneu în Europa. Erau suveranii unui stat puternic, iar Regina Maria voia ca toată lumea să audă de ţara ei.
În 1924, Regina Maria și Regele Ferdinand au plecat într-un turneu în Europa, pentru a pune România pe harta lumii. La exact 100 de ani, Majestatea Sa Margareta, strănepoata suvernilor României Mari, va reface acest traseu, iar prima oprire va fi în Belgia.
Ca şi Regina Maria, Majestatea Sa Margareta va face lobby pentru România, de data aceasta pentru aderarea ei la spaţiul Schengen, dar şi pentru aderarea europeană a Republicii Moldova. Ne întoarcem în urmă cu un secol, când România Mare era un stat nou, la doar cinci ani de la Marea Unire. Regina Maria şi Regele Ferdinand voiau ca toată lumea să audă de ţara noastră, aşa că au întreprins un turneu regal în Europa.
Vizita a continuat apoi în Alsacia, la cimitirele unde sunt îngropaţi cei 2600 de eroi români ai Primul Război Mondial. care au murit în lagărul german de la Soultzmatt. Regina Maria a deschis aici un cimitir în amintirea lor. Italia şi Belgia au fost următoarele ţări care i-au primit cu mare fast pe suveranii României. Regele Belgiei şi Regina Maria erau eroii Marelui Război, lumea îi cunoştea de la Conferința de Pace de la Paris, din 1919.
Ceea ce nu aveau să ştie atunci regii României era că ţara noastră va mai intra într-un război, că avea să piardă Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţei şi Cadrilaterul, că urmaşii lor vor fi izgoniţi de comunişti şi aveau să revină acasă după 42 de ani de exil.
Mai multe detalii despre vizita Familiei Regale în Belgia, AICI.