25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina. România, rută alternativă. Zelenski: Fără exporturile noastre agricole, zeci de ţări din diferite părţi ale lumii sunt deja în pragul unei crize alimentare

Atacul de la Odesa blochează pentru prima oară după Al Doilea Război Mondial activitatea din port. Președintele Volodimir Zelenski cere ajutorul comunității internaționale pentru deblocarea porturilor, pentru a preveni o criză alimentară globală. Sunt state africane sau asiatice dependente de grâul și de porumbul ucrainean în proporție de peste 90%. România este o rută alternativă pentru cerealele ucrainene care ajung în portul Constanța pe calea ferată, cu barje sau nave mici.

10 Mai 2022, 21:28 (actualizat 10 Mai 2022, 21:31) Știrile TVR |

În portul Odesa, silozurile sunt pline cu grâne gata să plece la export. Deocamdată, toate transporturile pe mare sunt blocate.

Ucraina este al patrulea exportator mondial de porumb și al șaselea de grâu.

Națiunile Unite au anunțat că 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina.

Reprezentanții agențiilor ONU atrag atenția că, în mai puțin de două luni, se va strânge recolta de anul acesta, iar spațiile de depozitare sunt deja pline.

Josef Schmidhuber, director adj. FAO: În lunile iulie-august, în ciuda războiului, o nouă recoltă se va strânge şi asta ar putea crea probleme serioase de depozitare în Ucraina dacă nu se deschide rapid un coridor al grâului pentru exporturile din Ucraina„.

Ucraina și UE au discutat despre luarea unor „măsuri imediate pentru a face posibil exportul de cereale”, după ce blocada rusă a porturilor ucrainene de la Marea Neagră a forțat exportatorii locali de cereale să caute alternative pentru a-și muta mărfurile.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei:Activitatea obişnuită pe mare este blocată de Rusia. Şi asta este o lovitură nu doar pentru Ucraina. Fără exporturile noastre agricole, zeci de ţări din diferite părţi ale lumii sunt deja în pragul unei crize alimentare. Iar cu timpul, situaţia poate deveni dramatică„.

Agresiunea rusă asupra Ucrainei se va răsfrânge dramatic, în curând, în țări că Zimbabwe sau Ghana. Sunt doar două state din cele 54 de națiuni de pe continentul negru care depind de importurile de cereale din Ucraina.

Josef Schmidhuber, director adj. FAO:E o situaţie groaznică în acest moment în Ucraina. Sunt aproape 25 de milioane de tone de grâu care ar putea fi exportat, dar nu poate părăsi ţara pentru că nu există infrastructură şi porturile sunt blocate„.

România este o rută alternativă pentru grânele ucrainene.

Însă înainte de a ajunge în portul Constanţa, cerealele din Ucraina au de parcurs un lung drum. Mai întâi sunt încărcate în trenuri, camioane sau barje în micile porturi dunărene Reni şi Izmail, de la frontiera Ucrainei cu România.

Florin Goidea, director CN Administrația Porturilor Maritime: În momentul actual, avem circa 90 de mii de tone recepţionate, iar avizate către port sunt în jur de 80 de mii de tone. De la unul din terminalele portului a plecat deja o navă de 70 de mii de tone la export cu marfă ucraineană„.

Pentru a umple o navă cu o capacitate de 70.000 de tone este nevoie de 49 de trenuri şi de tot atâtea barje sau de câteva mii de camioane. O asemenea activitate nu suprasolicită, deocamdată, activitatea în portul Constanța, ne-a asigurat directorul său.

Source

Distribuie știrea