Belarus va desfășura trupe speciale la granița de sud cu Ucraina

Soldat din Belarus / FOTO: Shutterstock – www.shutterstock.com

Aliat apropiat al Rusiei, Belarusul a spus în martie că forţele sale armate nu iau parte la ceea ce Moscova numeşte drept “operaţiunea sa specială” din Ucraina, dar a servit ca rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de soldaţi peste frontieră pe 24 februarie.

Minskul a acuzat timp de mai multe luni că ţările NATO concentrează soldaţi la graniţele sale – Polonia, Lituania şi Letonia fiind membre ale Alianţei – şi a spus că îşi sporeşte numărul şi intensitatea propriilor exerciţii militare ca răspuns.

“SUA şi aliaţii lor continuă să îşi sporească prezenţa militară la graniţele Republicii Belarus”, a declarat şeful Statului Major, Viktor Gulevici.  “Grupurile deja existente au crescut de peste două ori în ultimele 6 luni, în cantitate şi calitate”, a adăugat el.

Belarusul desfăşoară de asemenea unităţi de apărare aeriană, de artilerie şi de rachete pentru exerciţii în vest, a mai spus Gulevici.

Lukaşenko a precizat că Moscova a fost de acord să ajute Minskul să producă rachete similare cu Iskander, pe care Rusia le-a folosit în Ucraina, şi că îşi doreşte ca Belarusul să continue să folosească sisteme de rachete sol-aer S-400 şi S-300 de producţie rusească.

Suntem realişti. Înţelegem că nu vom putea învinge NATO. Dar putem produce daune, în special acelor teritorii de unde ei ne vor ataca“, a declarat el.

Source