78 de ani de la cea mai neagră zi a tătarilor din Crimeea. Manifestaţie paşnică în faţa Consulatului General al Federaţiei Ruse, în memoria tătarilor deportaţi din ordinul lui Stalin
Tătarii din Crimeea comemorează 78 de ani de la cea mai neagră zi din istoria lor. În mai 1944, la ordinul lui Stalin, toată populaţia tătară din peninsulă a fost acuzată de trădare şi deportată. Femei, copii şi bătrâni au fost urcaţi în vagoane destinate transportului de animale cu destinaţia Asia Centrală. Însă mulţi au murit pe drum. În Constanţa, victimele surghiunului au fost comemorate de sute de tătari care au manifestat în faţa Consulatului General al Rusiei.
18 mai 1944 este ziua în care tătarii din Crimeea au fost acuzaţi de trădare şi deportaţi din ordinul lui Stalin. Tineri, bătrâni, femei şi copii au fost luaţi noaptea din case şi urcaţi în trenuri cu destinaţia Asia Centrală. Mulţi s-au îmbolnăvit şi au murit pe drum.
Tătarii din Dobrogea nu au fost deportaţi, dar li s-au interzis legăturile cu frații din Crimeea.
În memoria tuturor tătarilor care au suferit atunci, tătarii din Constanţa au manifestat paşnic în faţa Consulatului General al Federaţiei Ruse.
Tătarii au reușit să obțină permisiunea de a se întoarce în patria lor mamă, Crimeea, abia în 1989.