Conflictul dintre Israel și Hamas este în acest moment cel mai sângeros pentru jurnaliști. Potrivit Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor, din 7 octombrie și până acum ți-au pierdut viața 85 de reprezentanti ai presei. Cei mai mulţi sunt palestinieni. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor este o organizaţie neguvernamentală cu sediul la New York, care are zeci de experţi în toată lumea.
În cele aproape 4 luni ale războiului dintre Israel și Hamas și-au pierdut viața 85 de reprezentanți ai presei, 16 au fost răniți, 4 dispăruți și 25 arestati, după cum arată datele Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor. Dintre morți cei mai mulți, 78 sunt palestinieni, 4 sunt israelieni și 3 libanezi.
Până acum, în afară de 3 reprezentanți ai presei care au murit în sudul Libanului, niciun jurnalist venit din altă țară să relateze nu a fost ucis în acest război.
Mircea Toma, fost activist pentru drepturile și libertățile ziariștilor, în prezent membru al Consiliului Național al Audiovizualului, este de părere că extremiștii din ambele tabere alimentează conflictul și, inevitabil, alături de civili și jurnaliștii locali cad victime.
Pe 7 octombrie 2023, câteva mii de luptători ai Hamas au intrat din Gaza în sudul Israelului, au măcelarit în jur de 1.200 de oameni, cei mai mulți civili, și au luat ostatici în jur de 250 de israelieni, inclusiv bătrâni și bebeluși. Imediat după atac, guvernul de la Ierusalim a început o campanie în Gaza. Potrivit Hamas, peste 27.000 de oameni au murit în bombardamente în enclava palestiniană.