În urmă cu 77 de ani se încheia cel de-Al Doilea Război Mondial în Europa, iar ziua de 9 mai este momentul rememorării și al reconcilierii. În fiecare an, pe 8 și 9 mai sunt comemorați cei care și-au pierdut viața în conflagrație. Ceremonii militare și religioase au avut loc în mai multe orașe din țară.
Pe 9 mai 1945 se încheia în Europa cel de-Al Doilea Război Mondial. Peste 800.000 de români, civili și militari, și-au pierdut viața în cel mai mare conflict militar din istoria omenirii. În memoria lor, astăzi au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei.
După 77 de ani de pace, la granița României e din nou conflict.
Gen. (rtr) ION DĂNILĂ, Asociația Națională a Veteranilor: Acum, dorința de putere, dorința de dominație, dorința de a arăta cât de pregătit militar ești a generat aici, aproape de noi, acest conflict. Veteranii de război, care au fost pe front, care au trăit tragedia războiului se înfioară, se roagă lui Dumnezeu ca războiul să se termine mai repede, ca oamenii să înțeleagă că din acaparare nu se face decât un nou conflict.
Pe 22 noiembrie 2004, Adunarea Generală a ONU a decis marcarea zilelor de 8 şi 9 mai ca momente ale amintirii şi reconcilierii.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă