Mărul discordiei rămâne după discuția telefonică Biden-Putin. Kremlinul se declară totuși „mulțumit” de modul în care a decurs convorbirea. Pe 10 ianuarie, la Geneva, noi discuții ruso-americane

Noua discuţie telefonică dintre preşedinții Statelor Unite şi Rusiei s-a transformat într-un schimb de avertismente asupra situaţiei din Ucraina. Joe Biden a ameninţat cu un răspuns ferm la orice invazie rusă a Ucrainei, iar Vladimir Putin a afirmat că noi sancţiuni împotriva Moscovei ar fi „o eroare colosală”.

31 Decembrie 2021, 13:39 (actualizat 31 Decembrie 2021, 13:45) |

Biden și Putin au menționat calea diplomatică de rezolvare a tensiunilor. Dar orice progres diplomatic, a avertizat Casa Albă, va însemna în primul rând „o dezescaladare” în Ucraina.

Jen Psaki, purtător de cuvânt al Casei Albe:Faptele arată clar că singura agresiune pe care o vedem la graniţa dintre Rusia şi Ucraina este consolidarea militară a rușilor și retorica belicoasă a liderului Rusiei„.

Kremlinul se declară „mulțumit” de modul în care a decurs convorbirea telefonică de 50 de minute, a doua pe care au avut- o Biden și Putin în mai puțin de o lună.

Iuri Ușakov, consilier al preşedintelui Rusiei:Suntem mulţumiţi de negocieri pentru că au fost deschise, substanţiale şi concrete„.

Mărul discordiei rămâne: Moscova e acuzată de Kiev și de aliații occidentali că pregăteşte invazia Ucrainei, după ce a desfăşurat la frontiera comună zeci de mii de militari şi armament. Kremlinul cere interzicerea oricărei extinderi NATO, percepută ca o ameninţare directă, şi încetarea activităţilor militare occidentale în apropierea graniţelor ruse, zonă pe care o consideră că se încadrează în aria sa de influenţă.

Potrivit comunicatului difuzat de Kremlin după convorbirea telefonică de joi seară, Joe Biden a subliniat că Washingtonul nu va desfăşura ”arme ofensive” în Ucraina. Casa Albă a minimalizat aceste afirmaţii, dând asigurări că aceasta este doar o simplă confirmare a politicii actuale.

La rândul său, președintele Putin a solicitat ”răspunsuri” la cererile sale de ”garanţii” de securitate, adică negocierea a două tratate de redefinire a echilibrului şi arhitecturii de securitate a Europei, care vor fi discutate în curând, în cadrul convorbirilor ruso-americane prevăzute să aibă loc pe 10 ianuarie, la Geneva.

Source

Distribuie știrea